Čeka se potvrda

Je li ovo čudo za svetost? Molio se Ivanu Pavlu II. i ozdravio!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Je li ovo čudo za svetost? Molio se Ivanu Pavlu II. i ozdravio!
15.02.2013.
u 10:05
Mons. Slawomir Oder, postulator kauze za kanonizaciju Ivana Pavla II., predstavio je Kongregaciji za pitanje svetaca navodno neprirodno ozdravljenje jedne osobe koja mu se molitvom obraćala da se zauzme za njezino ozdravljenje.
Pogledaj originalni članak

VATIKAN – Mons. Slawomir Oder, postulator kauze za kanonizaciju Ivana Pavla II., predstavio je Kongregaciji za pitanje svetaca navodno neprirodno ozdravljenje jedne osobe koja mu se molitvom obraćala da se zauzme za njezino ozdravljenje.

Ta prijava Kongregaciji za pitanje svetaca, kojoj je na čelu kardinal Angelo Amato prošla je gotovo u tajnosti i o njoj danas piše internetska stranica Vatican Insider. Prije tri tjedna o tijeku procesa da se papa Ivan Pavao II. proglasi svetim razgovarali su kardinal Amato i krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz. Dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II. htio bi da se kanonizacija dogodi do kraja 2013. godine.

Slučaj još nije preispitala zdravstvena komisija Kongregacije za pitanje svetaca

No, navodno čudo u ozdravljenju osobe još nije preispitala zdravstvena komisija Kongregacije za pitanje svetaca kojoj predsjeda Patrizio Polisca, osobni liječnik pape Benedikta XVI. Podsjetimo da je za beatifikaciju potrebno čudo nakon smrti osobe koju se treba proglasiti blaženom, a za kanonizaciju je potrebno novo čudo do kojeg je došlo zagovaranjem blaženika.

Papa Ivan Pavao II. proglašen je blaženikom 1. svibnja 2011. godine. Tada je Kongregacija za pitanje svetaca priznala da je čudom ozdravila francuska časna sestra Marie Simon Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti.

Osoba koja je ozdravila navodnim čudom, a čiji je slučaj postulator Oder sada predstavio Kongregaciji za pitanje svetaca, trebala je moliti posredovanje blaženog Ivana Pavla II. za ozdravljenje.

Odlazak Benedikta XVI. ne utječe na proces kanonizacije

Hoće li odlazak Benedikta XVI. s Petrove stolice usporiti proces kanonizacije njegova prethodnika? Ne, jer se posao Kongregacije za pitanje svetaca i njezinih komisija u ovoj fazi može nastaviti, premda novi papa može zamijeniti pročelnika te Kongregacije. No, novi papa trebao bi biti izabran do Uskrsa, a u tih mjesec dana mogu svoj posao normalno obavljati komisije. Prvi odgovor treba dati zdravstvena komisija, pa zatim teološka, a tek onda navodno čudo prihvaća Kongregacija za pitanje svetaca koja svoj zaključak predočava papi. Benedikt XVI. beatificirao je Ivana Pavla II., ali novi će papa Ivanu Pavlu II., kojega vjernici već smatraju svetim, staviti konačnu aureolu sveca.

>>Papa Ivan Pavao II. uskoro će biti proglašen svetim!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MK
mksdk
10:59 15.02.2013.

Trebalo bi stati na loptu s ovakvim procesima i vratiti staro pravilo o čekanju od 70 god. prije pokretanja procesa kanonizacije. Papa Ivan Pavao II jeste bio i voljen i popularan, no također su ostala značajna pitanja iza njega na koja se mora dati pravi i potpun odgovor. Naša katolička samocenzura i obazrivost kad govorimo o papama, ne može biti razlog zanemarivanja ozbiljnih kritika na pontifikat pokojnog pape. I ja sam jedan od onih koji su govorili "Santo subito" (svetac odmah), no u međuvremenu su na površinu isplivale stvari koje tada nisu bile poznate našoj široj javnosti, a koje se i danas uglavnom ne spominju. Stoga, budući da se često čuje kako vjerni katolici traže proglašenje svetosti po hitnom postupku, ja u svoje ime govorim da ja to ne tražim (i znam da i mnogi drugi to ne traže). Čisto da se zna.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:07 15.02.2013.

Pa sto onda skupljamo humanitarnu pomic i novac onoj djeci da se lijece. Sto ih saljemo u New York, Chicago ili Philadelphiu obicnim ljudima ako je pomoc tako mocna i tako blizu?

Avatar Dančo
Dančo
11:11 15.02.2013.

tko kaže da ne bi ozdravio i da se nije molio? pa svaki dan se netko izljeci od neke neizljecive boleti, a da se nije molio. koliko samo ljudi umre od opakih bolesti moleci se svaki dan...glupost