POŽALIO SE BRUXELLESU

Janšin rat protiv novinara postaje europski problem

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
27.02.2021.
u 11:10
Janez Janša pozvao je Ursulu von der Leyen da pošalje tim u Ljubljani kako bi se uvjerili da je on žrtva medija, a ne obratno
Pogledaj originalni članak

Nakon što je preživio opozicijski pokušaj rušenja njegove vlade, slovenski premijer Janez Janša pojačao je pritisak na neovisne medije, ponajprije Slovensku tiskovnu agenciju (STA), glavni informativni javni servis u zemlji, kojem je drugi put u samo nekoliko mjeseci obustavio financiranje. Janšina je vlada to učinila i potkraj prošle godine, ali je onda popustila pod pritiscima iz Bruxellesa. Najnovija eskalacija Janšina rata protiv novinara, koji traje od prvog dana njegove vlade, kada je Janša u stilu Donalda Trumpa iznio teške optužbe na račun slovenske javne televizije, počinje privlačiti veliku pozornost u Europskoj uniji, i to ponajprije zahvaljujući činjenici da Slovenija za nekoliko mjeseci preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU.

Najprije je Klub socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, drugi po broju zastupnika, zatražio da se skorašnja parlamentarna rasprava o medijskoj situaciji u Mađarskoj i Poljskoj proširi i na medijsku situaciju u Sloveniji, a onda je sličan zahtjev postavio i Klub Renew Europe (Obnovimo Europu), koji okuplja liberalne stranke, izražavajući zabrinutost zbog događaja na slovenskoj medijskoj sceni, koje uspoređuju s recentnim pokušajima gušenja slobodnih medija u Mađarskoj i Poljskoj.

Čini se da je zahtjev Renew Europe izravno motiviran nedavnim Janšinim verbalnim napadom na novinarku portala Politico Lili Bayer, koja je objavila kritičku analizu medijske situacije u Sloveniji, na što joj je Janša uzvratio da zarađuje za život lažima, nakon čega se pak oglasila i Europska komisija s osudom Janšina napada.

Suočen s mogućom neugodnom raspravom u Europskom parlamentu, koja bi se trebala održati u ožujku, Janša je pisao šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen pozivajući je da u Sloveniju pošalje fact-finding misiju koja će se, prema njegovim riječima, uvjeriti da su optužbe na njegov račun neutemeljene i apsurdne. Janša, naime, uvjerava da su on i njegova vlada žrtve neprofesionalnih medija, a ne obratno, ponavljajući svoje stare optužbe prema kojima mediji u Sloveniji nisu raskrstili s komunističkim sustavom i režimom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Belski
Belski
13:05 27.02.2021.

Neodvisni mediji?? Hahahaha!!