CRVENI ALARM

Nevrijeme zahvatilo obalu: Pijavice u Istri, brojne brodske linije prekinute

Foto: Samanta Bose/IstraMet
Oluja u Umagu
Foto: Samanta Bose/IstraMet
Oluja u Umagu
Foto: Samanta Bose/IstraMet
Oluja u Umagu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Jako jugo u Omišu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Jako jugo u Omišu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Jako jugo u Omišu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Olujno jugo na zadarskom području
Foto: Meteoalarm
Prognoza za subotu
16.11.2019.
u 10:08
Crveni meteoalarm izdan je i za subotu.
Pogledaj originalni članak

Tek dan nakon što su se vremenske prilike prolazno smirili, petak je donio početak nove jače promjene vremena. Petak je obilježilo jugo koje je jačalo iz sata u sat. U petak poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjeren je jaki olujni udar od 105 km/h. Meteroalarm izdao je za subotu crveni alarm za područje Dalmacije, Rijeke i Gospića. 


 

Meteoalarm upozorava kako su moguće veće količine padalina na području Rijeke i Gospića u subotu, dok za područje Dalmacije upozorava na mogućnost jakog vjetra. 

Foto: Meteoalarm
Prognoza za subotu

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, a zbog vjetra u prekidu su  brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski auto klub (HAK).

Nevrijeme u petak navečer

Valovi su u petak navečer bili sve viši, pa su i problemi u prometu morem sve izraženiji. Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na otvorenom moru već su se razvili višemetarski valovi, a na trajektima koji i u petak navečer plove teretna vozila su se dodatno učvrstila zbog visokih valova, piše Dalmacija danas.

U prekidu su tako trajektne linije Sućuraj -Drvenik, Valbiska – Merag, Porozina – Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje, Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Brbinj (Dugi otok)-Zadar (Gaženica, Zadar (Gaženica)-Iž (Bršanj), Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju), Trogir- Soline – Drvenik Veli – Drvenik Mali i Prapratno-Sobra 

Također su prekinute i brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice; Ilovik-Mrtvaška, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak; Komiža-Biševo, Zadar-M. Iž-V. Iž-M.Rava-Rava.

Osim toga, ne voze ni katamarani na linijama: Dubrovnik-Šipan-Mljet-Lastovo, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Split-Rogač- Milna, Lun-Tovarnele (Novalja)- Rab –Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa; Pula-Zadar i Zadar-Premuda; Split-Hvar-Korčula, Zadar – Sali (Dugi otok) – Zaglav (Dugi otok)-Zadar, donosi HAK

Petak navečer donio je novo dizanje razine mora na dijelu Jadrana. Tako se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova snažnog juga. Sve veći valovi su i u Splitu. Jugo će dodatno ojačati u dane vikenda, a vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro. Ipak, scenarij koji se dogodio u utorak neće se ponoviti.

Pijavica u Umagu

Prema podacima, malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra. U takvim uvjetima nastala je i kratkotrajna pijavica koja je prema dojavama, trajala samo desetak sekundi, no to je bilo dovoljno da napravi popriličnu materijalnu štetu. 

- U Umagu kao da je pala bomba, jaka pijavica prošla je gradom. Užas! - izvijestila je IstraMet. 

Prema prvim informacijama, u umaškoj luci potonula je jedna barka, jak vjetar oštetio je krov zgrade grada Umaga,  a ulica Giuseppea Garibaldia prekrivena je dijelovima crijepa. U naletima jakog vjetra razbacane su i stolice terase obližnjih ugostiteljskih objekata, no, prema dosadašnim informacijama nema ozlIjeđenih.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznaje se da su umaški vatrogasci tijekom večeri i noći imali 16 intervencija i to zbog rušenja stabala te ispumpavanja vode.

"Situacija se smirila i zbrajaju se štete, koje neće biti male. U svakom slučaju vatrogasci su imali pune ruke posla u cijeloj Istri jer je nevrijeme zahvatilo i Labin gdje su imali tri intervencije između ostalog i zbog oštećenja krova jedne zgrade kojom prigodom je oštećeno desetak parkiranih vozila", izvijestio je Kozlevac.  

 


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LA
lazovcino
22:51 15.11.2019.

Pijavice su u saboru, piju krv na slamku.

SM
siki_miki
10:14 16.11.2019.

Uz svo katstroficarenje, treba naglasiti i da je ovo dizanje mora normalna pojava uslijed jakog juga i da to nema veze sa globalnim zatopljenjem.

AU
austrougarskigeneral
09:43 16.11.2019.

već 7 dana uragani traju.