SREDNJOŠKOLCI DOKAZALI IZVRSNOST

Iz Malezije stigli sa zlatom, srebrom i broncom

Iz Malezije stigli sa zlatom, srebrom i broncom
26.04.2019.
u 21:52
Andrea Belamarić iz XV. gimnazije Zagreb predstavila je svoj rad iz fizike pod naslovom “Curie point engine”, a nju je za natjecanje pripremao mentor Domagoj Pluščec.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski srednjoškolci iz zagrebačkih i čakovečke srednje škole, njih petero, jučer su se vratili iz malezijskog Kuala Lumpura puni medalja. Laura Busak, Marta Paladin, David Bendelja, Franjo Križaić i Andrea Belamarić sudjelovali su na 26. Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika (ICTS), a u konkurenciji od oko 200 učenika iz 27 zemalja kući su, na ponos svojih roditelja i škola, donijeli zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, koje svjedoče njihovoj izvrsnosti u biologiji i fizici.

Svjedoči, među ostalim, izuzetnom trudu i radu koji su uložili u predmete koje ih zanimaju, kao i važnosti kvalitetnih profesora i nastavnika koji su s njima radili i koji su im i prenijeli ljubav prema biologiji i fizici, motiviravši ih da se usavršavaju u onome u čemu su vrhunski.

Hrvatsku su ti mladi i uspješni učenici predstavljali istraživačkim radovima.

Tako su iz biologije svoje istraživačke radove prezentirali Laura Busak, Marta Paladin, David Bendelja i Franjo Križaić, a iz fizike Andrea Belamarić. Laura Busak iz V. gimnazije osvojila je zlatnu medalju radom “A comparison of accurate object and color recognition in human near and far peripheral vision” u kategoriji Life Sciences.

Marta Paladin iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb osvojila je srebrnu medalju u kategoriji Environmental Sciences radom “Generation of Electricity with Microbial Fuel Cells Using Bacterial Communities from Organic Compost”,  a u pripremi za ovo natjecanje i sam istraživački rad pomogao joj je mentor Karlo Horvatin. Marta Paladin osvojila je i medalju za poster.

U istoj kategoriji brončanu medalju kao i medalju za poster osvojili su David Bendelja i Franjo Križaić iz Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca s radom “A comparison of composition and antimicrobial effects of different propolis solutions”, a za to ih je natjecanje pripremala mentorica Žaklin Lukša.

Andrea Belamarić iz XV. gimnazije Zagreb predstavila je svoj rad iz fizike pod naslovom “Curie point engine”, a nju je za natjecanje pripremao mentor Domagoj Pluščec.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IL
ildefonsa
23:28 26.04.2019.

Bravo djeco!