na ulicama

Irkinje se bore za pravo na pobačaj

Foto: AFP
mode-novi
09.01.2013.
u 08:46
Pobačaj je u Irskoj zabranjen i žrtvama silovanja, ženama s psihičkim problemima te oboljelima od raka
Pogledaj originalni članak

Krajem listopada 2012. u jednoj irskoj bolnici je od posljedica trovanja krvi preminula 31-godišnja Saveeta Halapanarvar. Indijka je očekivala dijete. U 17. tjednu trudnoće imala je spontani pobačaj. Uslijedile su komplikacije. Iako je Saveeta danima molila liječnike da odstrane fetus i tako joj spase život, oni joj nisu pomogli. Iz straha od pravnog progona. Saviti su rekli da je Irska katolička zemlja u kojoj se embrio ne može izvaditi sve dok kuca njegovo srce.

Pobačaj je u Irskoj zabranjen i žrtvama silovanja, ženama s psihičkim problemima te oboljelima od raka. Saveetina tragična sudbina šokirala je Irkinje. „Moje tijelo je moja stvar“ – s tim sloganom one se posljednjih tjedana na ulicama bore za pravo na pobačaj.

>> Crkva dopušta pobačaj kada je ugrožen život žene

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

LA
Lavica7
09:46 09.01.2013.

Mdici Ovoj zeni je trebala kiritaza, a ne gel ili pilula. Zbog zatucanosti-izgublejn je jedan zivot. Sad usporedjuj necijih 31 godinu...sa necim nerodjenim i starim par tjedana.

ME
Medici
08:54 09.01.2013.

Ljudi dragi, meni nije jasno da je u 21. stoljeću metoda kontracepcije još uvijek pobačaj/abortus. Pored toliko antibaby tableta (kako mrzim tu riječ antibaby), kondoma, spirala, gelova i sl. žene još uvijek smatraju da je abortus OK. Ja to ne razumijem. A sada udarajte minuse. Hvala.

LA
Lavica7
09:50 09.01.2013.

Zbog Hrvata iz emigracije su i ovakvi rezultati anketa na VL-u. Ja ne znam nikog tko je zaglupljen. Ne znaci da ako je nesto dozvoljeno da ces i radit, ali branit...pa tko je tu umobolan? I nedorasao?