veliki projekt

IGH i Tehnika dobivaju posao stoljeća – gradnju katarske arene

Foto: 'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'
IGH i Tehnika dobivaju posao stoljeća – gradnju katarske arene
07.12.2012.
u 14:20
Ponuda bi trebala biti poslana u Katar najkasnije do kraja idućeg tjedna. A za dobivanje projekta u Kataru je lobirao i bivši prvi potpredsjednik Vlade Čačić
Pogledaj originalni članak

Svjetski mediji već pišu da su gradnju rukometne dvorane u Kataru dobili Hrvati, ali u sjedište domaćih građevinskih tvrtki nije stigla konačna potvrda katarskog emira da je posao vrijedan stotinjak milijuna eura dobio naš građevinski sektor. Prema saznanjima Večernjeg lista, postoji velika vjerojatnost da će dvoranu koja će imati više od 10.000 sjedaćih mjesta graditi konzorcij Institut IGH - Tehnika. IGH će projektirati dvoranu, odnosno ponudit će Kataru postojeće rješenje koje je pripremio za zagrebačku arenu koja nikad nije realizirana, a Tehnika bi bila glavni izvođač radova. To je najveći izvozni posao koji su dobili domaći građevinari, pa bi se moglo pokazati da će katarska arena, a ne crnogorska autocesta, biti posao stoljeća.

Sretna slučajnost

Dobra je okolnost da se Katar mora požuriti i sagraditi dvoranu što prije, jer sve mora biti gotovo do 2015. za Svjetsko rukometno prvenstvo. Zbog vremenskog tjesnaca u koji su Katarani upali, jer su kasno donijeli odluku o gradnji treće dvorane, moguće je da se uopće ne raspiše javni natječaj, već da se izravnom nagodbom ugovori posao s domaćim tvrtkama, doznajemo od izvora dobro upućenih u tematiku. Čitav dogovor je plod sretnih okolnosti. Arhitekt Otto Barić, inicijator gradnje dvorane u Kataru, aktivan je član Međunarodne rukometne organizacije. Sretna je okolnost da se dogovor o gradnji treće dvorane poklopio s posjetom hrvatskog izaslanstva emiru Hamadu Bin Khalifu Al-Thaniju. Prema Barićevim riječima, veliku je ulogu u tome odigrao bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je agitirao kod svojih katarskih kolega za naše tvrtke i upoznao ih s time da hrvatski građevinari i projektanti imaju i gotov projekt i mogu garantirati brzu realizaciju projekta. Čačić je katarskom emiru obećao da neće biti kašnjenja i da može biti siguran da će dobiti vrhunsku arenu.

– Dobili smo obećanje da će dobrohotno razmotriti našu ponudu – kazao je za Večernji list Otto Barić. Doznajemo da su Katarani od hrvatskih građevinara zatražili višenamjenski projekt.

Gradit će se svojevrsni rukometni dom, jer će se u dvorani koju bi trebali graditi Hrvati smjestiti i Katarski rukometni savez, dvorana za rukomet na pijesku i pomoćni sadržaji koji uključuju prostore za zabavu, poslovni centar i hotel.

Projekt je u završnoj fazi, a do sljedećeg tjedna trebao bi biti gotov i troškovnik. Cijena dvorane morala bi iznositi oko 100 milijuna eura ili oko 130 milijuna dolara, i to je vrlo bitno zadovoljiti jer su Katarani inzistirali na ograničavanju troškova. Ponuda bi trebala biti poslana u Katar najkasnije do kraja idućeg tjedna. Kako je napomenuto, riječ je o trećoj dvorani. Prva dva objekta grade jedna libanonska tvrtka i jedna katarska kompanija iz Dohe.

Inače, Institut IGH u Kataru ima otvoren ured. Kako emirat nema građevinski institut, moguća je suradnja na ispitivanju kakvoće materijala i gradnje, po čemu je IGH i poznat. Jure Radić ima razloga za zadovoljstvo jer nakon injekcije svježeg kapitala od ruskog partnera, opet ima dobru vijest za tvrtku koja je bila u teškoj situaciji. Tržište kapitala nagađalo je da je ipak riječ o Institutu IGH i prije tri dana kada je prvi put objavljena informacija o poslu na areni.

Pismo emiru Al-Thaniju

Tada je dionica IGH u jednom danu skočila za 8,2 posto. Kako jučer nije bilo potvrde te informacije, dionica je doživjela laganu korekciju na burzi uz pad na vrijednost od 440 kuna. Tehnika nije zabilježila ni promjenu cijene ni likvidnost na burzi jer se nije očekivalo da će tvrtka Filipa Filipeca sudjelovati u katarskom projektu. Inače, Ministarstvo gospodarstva tijekom dana poslat će pismo emiru Al-Thaniju, ali samo s naglaskom na LNG terminal.

>>Hrvati grade rukometni stadion u Kataru vrijedan 130 mil. dolara

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

GO
google385
14:36 07.12.2012.

u zadnja 3 mjeseca u katar iz EU islo 11 dezavnih vlada i svi bi poslove i investicije i katrani svima obecali na proljece a za gradnju dvorane vjerovatno ce doci dosta ponuda u ne reci hop dok sve nije gotovo jer su to arapi

MO
morales
14:39 07.12.2012.

Daj Bože, ali ne vjerujem dok se posao ne zaključi. Inače, zanimljivo je vidjeti kako se u Kataru za 100 mil. mogu napraviti čuda - i dvorana i pomoćna dvorana i hotel. Zagreb je svoju platio 250 mil. € (skoro 2 mlrd. kuna!!), a nema ništa osim uglavnom prazne dvorane. To je doduše cijena s kamatama na kredit, tj. otplatu, ali ako od toga odbiješ normalnu kamatu, dobiješ dvoranu skuplju od ove.

IN
intellegens
14:27 07.12.2012.

To treba iskoristi. Dobro napraviti posao i otvoriti put drugim hrvatskim firmama na tom trzistu koje raste.