twittervju: ANTUN LASLO

I najžilaviji su seljaci u problemu, nemaju ni za jesensku sjetvu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
I najžilaviji su seljaci u problemu, nemaju ni za jesensku sjetvu
23.10.2014.
u 15:30
Predsjednik Udruge OPG-a Život poziva premijera da se poljoprivrednicima
ranije isplate potpore
Pogledaj originalni članak

Potpore za 2014. sukladno EU trebale bi se isplatiti tek u prvoj polovici 2015. Mislite li da je realno to što tražite?

Znamo da država nema novca. No poljoprivreda je jedna od rijetkih grana koje državi donose novac, ako se u nju ulaže. Zbog dugotrajne i sve žešće krize u poljoprivredi, koja se pod pritiskom iznimno loših primanja, višegodišnjih ekstremnih meteoroloških uvjeta, rasta ulaznih troškova te pada svjetskih cijena nekih važnih agroproizvoda dodatno zaoštrava, i najžilaviji su seljaci u problemima. Ne poduzmu li se hitne mjere, ni polovica njiva jesenas neće biti zasijana.

Koliko tražite?

Očekujemo avansnu isplatu oko 50% predviđenih sredstava, oko milijardu kuna. Ozbiljnost situacije – koliko god ona u većini europskih zemalja bila manje ekstremna nego u RH – navela je i samu Europsku uniju da preporuči posebne interventne mjere. Francuska ih je vlada već odobrila svojim seljacima, uskoro će i austrijska, a potom će države lako srediti račune s EU, da i on ranije uplati svoj dio novca. Na taj bi se način izbjeglo i dodatno vremensko opterećenje državnog proračuna. 

>> Imunološki zavod u štrajku, država bez dogovora za spas

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.