Zdravstveni turizam

Hrvatski raritet - bolnica koja stvara dobit i sama investira

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Daruvarske toplice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Daruvarske toplice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Daruvarske toplice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Daruvarske toplice
21.07.2016.
u 07:30
Prvi put u Daruvaru su zaradili više na tržištu nego što im je uplatio HZZO i već u prvih šest mjeseci imaju 1,6 milijuna kuna dobiti.
Pogledaj originalni članak

Svjetsko tržište zdravstvenog turizma, prema projekcijama, za pet godina vrijedit će 150 milijardi dolara. Stručne organizacije i udruge redovito ističu da su zdravstveni turisti bolji potrošači od prosječnog turista te da njihov posjet nekoj destinaciji ne ovisi o sezoni ni vremenu.

U toj priči Hrvatska kaska, prošla administracija osnovala je Zavod pri Ministarstvu zdravlja, najavila 25 milijuna eura vrijednu investiciju turskog ulagača, ali vrata te bolnice i dalje su zatvorena, dok su najave o čarterima stranih “pacijenata turista” ostale na obećanjima. Administracija je napravila i svojevrstan katalog ulaganja u nositelje lječilišnog turizma (toplice i specijalne bolnice), no dalje od papira nije otišlo. Za to vrijeme, dok se Hrvatska uzda u more i moli za sunčano vrijeme, na zdravstvenom turizmu zarađuju Slovenija, Austrija, Mađarska...

Naše toplice suviše “mirišu” na bolnice, a i većinu turista u njima čine oni s uputnicom HZZO-a. Sve suprotno od onog u spomenutim zemljama. Da se neće moći još dugo čekati novac iz proračuna i statirati, na vrijeme su nanjušili u Daruvaru. U centru tog mjesta Daruvarske su toplice nezamjenjivog okoliša koji je besprijekorno održavan, obnovljene infrastrukture i sa štihom – odmarališta. Otkad su se okrenuli tržištu, počeli su zarađivati, privlačiti sve više gostiju (među njima i inozemne) te za prvih šest mjeseci ove godine već broje 1,6 milijuna kuna dobiti! A takva tržišna priča Daruvarskih toplica kao rijetko uspješnog primjera među hrvatskim lječilištima započela je kad im je država – skresala davanja!

– Bili smo u situaciji da za isti broj pacijenata od HZZO-a imamo svaki mjesec 600 tisuća kuna manje. Pa kako zadržati isti nivo?! Shvatili smo da se moramo okrenuti tržištu i da se ne može više računati na sigurnost ugovora s HZZO-om. I evo, prvi put smo ostvarili više prihoda na tržištu nego od HZZO-a – govori Bruno Marić, član Upravnog vijeća toplica kojeg će većina prvo povezati s nogometnim terenima gdje je prvoligaški sudac.

I Daruvarske imaju nogometni teren, ali i terene za minigolf, tenis, paintball..., dva bazena, wellness-centar, umjetno jezero, zdrave menije, programe mršavljenja i prevencije bolesti.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

– Bez obzira na to jesu li pacijenti ili turisti, želimo ljude zainteresirati za njihovo zdravlje. Našim gostima ponudimo kompletnu ponudu Daruvara, od vinskih cesta do OPG-a, terapijskog jahanja... – objašnjava ravnatelj te Specijalne bolnice Marcel Medak dok pokazuje izdvojeni obnovljeni objekt u kojem su sobe kategorizirane s tri hotelske zvjezdice.

Ponosno ih pokazuje i spremačica koju smo susreli, a upravo su zaposlenici jedna od glavnih briga kako ravnatelja tako i Marića. Ljudi, kažu, rade iznad svojih mogućnosti, a oni četiri godine nisu dobili suglasnost da mogu nekoga zaposliti. Očekuju promjene, kažu imaju podršku županije, a oni će po svojoj strategiji dalje. U planu je postavljanje punionice za električne aute. To je stil koji žele da dominira u centru Daruvara.

– Mi još uvijek imamo naziv Specijalna bolnica, pa kada se to prevede i pošalje u Austriju ili Ameriku, kažu nam: “Vi ste bolnica, a ja nisam bolestan.” No, zakon kaže da se tako moramo zvati – poručuje Marić.

>> Skandinavci se vole kupati u našoj ljekovitoj nafti, ali zašto bismo mi razvijali lječilišni turizam?!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
MarioG
08:38 21.07.2016.

Bravo za Daruvar!

NO
nomadin
08:27 21.07.2016.

Dobro jutro!Kakav clanak...program mrsavljenja u slavoniji...pa i tako ce vecina njih biti prisilno na dijeti.Daruvar i toplice su malo vece selo,a cijene su veoma visoke za nase ljude.Znam o cemu govorim.jer pogledajte cijene u Madarskoj.A onda u Njemackoj-sta se dobije za svoje pare.Donekle ide jos Bizovac,ali sve je to slabo.Zato slavonci imaju poplave i kupaju se u dvoristu i zdravom mulju.