Bespovratna pomoć

Hrvatski projekti na listi CEF-a vrijede oko milijardu eura

Foto: David Jones/Press Association/PIXSELL
Hrvatski projekti na listi CEF-a vrijede oko milijardu eura
19.02.2017.
u 21:53
Uz LNG i HOSP potporu je zasad dobio i Plinacro, i to 7 milijuna eura za pripremu plinovoda vrijednih 430 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Hrvatski LNG Terminal izborio je oko 25 posto ukupno dodijeljenih sredstava na natječaju CEF-a na kojem je dodijeljeno 444 milijuna eura za 18 projekata. Uz LNG, novac je dobio i HOPS za gradnju pametne mreže u suradnji sa Slovenijom Sicro.Grid i to 40 milijuna eura. Velik je to uspjeh za Hrvatsku, za koji zahvale idu i dobrom političkom lobiranju. Naime, CEF je fond u kojem je za razvoj privatno-javnih projekata raspoloživo ukupno 26,3 milijarde eura, ali je 5,35 milijardi eura rezervirano za energetske projekte. Novac će se uglavnom dodjeljivati bespovratno, pri čemu je za taj dio odvojeno 4,7 milijardi eura. Na listu projekata koji bi mogli primiti europsku potporu stiglo je 195 projekata iz cijele Europe, među kojima su uz LNG i Sicro.Grid, te još četiri hrvatska projekta. Ipak, biti na listi projekata ne znači i garanciju da će se europski novac dobiti.

Do sada su dodijeljene 1,2 milijarde eura za 75 projekata u Europi, a najveću potporu od 295 milijuna eura dobio je interkonektor koji spaja Poljsku i Litvu. Baltičke zemlje pokupile su velik dio novca na završenim natječajima, a poruka je to Europske unije da su zainteresirani razvijati energetiku na potezu Baltik – Jadran. Osim LNG-a i HOPS-a, potporu je, doduše za izradu projekata, dobio i Plinacro, i to sedam milijuna eura za pripremu dva plinovoda koja bi trebala služiti LNG Terminalu, a koji podrazumijevaju ulaganja od 430 milijuna eura. Plinacro se još nije natjecao za potporu za samu gradnju plinovoda, ali pregledom financiranih projekata može se uočiti da se nakon potpore za pripremu dokumentacije i dozvola uglavnom odobravaju i potpore za samu gradnju tih projekata pa bi i Plinacro tijekom 2017. godine mogao izboriti dio novca iz CEF-a. Hrvatski projekti koji su dospjeli na CEF-ovu listu, među kojima su uz nabrojene, i po jedan iz HOSP-a Janafa i Plinacra vrijede više od milijardu eura pa, ako se ponovi uspjeh LNG-a, Hrvatskoj mogu donijeti i do 500 milijuna bespovratnih eura.

> > Plenković o LNG terminalu: To je jako dobra vijest, povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

> > Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
22:11 19.02.2017.

A ja sam mislio da ovaj portal čitaju i u srbiji?? zanimljivo ništa o Kolindi od jugoslovena i orjune??? čudno, tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttttttttttttt.

Avatar nekakav
nekakav
10:19 20.02.2017.

sve je to jako lijepo i fino izgleda. al da čujem tko će dati ostatak od 70% novaca, tj. 700 mil eura? privatni partner? pa tko je taj tajanstveni čovjek, sa novcem? amerikanac zasigurno nije, on neće investirati u ovo. nijemac također. možda rus? njemu je jeftiniji, a i kupcima, plin iz cijevi. ah taj južni tok, kolko će nam faliti. al biti ćemo sa lng terminalom energetski neovisniji. tamo će moći pristajati i bilo koji brodovi sa plinom, katarski, američki, pa eto i ruski. to što ćemo za taj plin davati 30% više novaca, nije problem. neovisnost nema cijenu koju se ne može platiti. profit je ionako uvijek u privatnom džepu. konekcija baltik-jadran... lijepa fora uzeti pare. ajd da čujem tko to može konkurirati ruskom plinu iz plinovoda?! zar u konačnici ne bi trebalo jedino važno biti cijena robe? i kad su to rusi nekog ucjenjivali plinom? zašto njemačka nikad nije sa rusima imala problema u vezi plina? zašto austrija, mađarska, nitko osim ukrajine, nema problema sa rusima po pitanju nafte i plina? možda zato što plaćaju uredno, na vrijeme, svoje obveze, za razliku od ukrajine? i kakva ti je to neovisnost kad za sve moraš pitati i tražiti dozvolu od unije, amerike prije toga...? i da cijena proizvoda, tj. robe, je znatno viša nego od drugog ponuditelja...