KORONA TURIZAM

Hrvatska ipak spašava sezonu: Trenutno imamo tri tisuće stranaca više nego početkom tjedna

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
Hrvatska ipak spašava sezonu: Trenutno imamo tri tisuće stranaca više nego početkom tjedna
23.05.2020.
u 11:50
Da se turistička potražnja budi, potvrđuju i u Hrvatskoj udruzi turizma, čiji članovi čine 40 posto domaćeg turizma. Storna su stala, otkazi putovanja više ne pljušte, a neke od najvećih turističkih kompanija posljednjih dana napokon primaju više rezervacija nego otkazivanja.
Pogledaj originalni članak

Puno prije nego se većina u zemlji nadala pristižu nam turisti. Samo od ponoći s četvrtka na petak do jučer u 13 sati u Hrvatsku ih je ušlo nešto više od pet tisuća. Trenutačno ih je u našoj zemlji oko 17.000, od čega stranaca sedam tisuća i oko tri tisuće više nego početkom ovog tjedna. Na graničnim su prijelazima viđene i prve gužve. Jedino na našima u Europi, konstatirao je jučer potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ilustrirajući i time da se turizam počeo događati.

Otkazali, no opet bukiraju

Buduće bi se gužve, pri tome, od 27. do 28. svibnja mogle prorijediti, jer je u pripremi web-aplikacija koju će strani gosti moći ispuniti još kod kuće. Oni koji je ispune, objasnio je Božinović, granicu će prolaziti praktički bez zastoja, a aplikacija će omogućiti da Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima uvid u adresu boravka te kontakt-telefon svakog gosta. Pri tome, jednom ispunjeni online upitnik vrijedit će dok god je sadašnji režim prelaska granice na snazi.

– Hoteli se pomalo otvaraju, svjedoci smo pojačanog dolaska stranaca, mahom slovenskih državljana, a prvi su došli vlasnici kuća, apartmana i tvrtki. Osjetniji val dolazaka možemo očekivati krajem mjeseca. I to iz Slovenije, Austrije, Češke, Mađarske i Švicarske. Njemačka je najavila labavljenje režima na granici polovicom lipnja, slično vrijedi i iza Poljsku, a sa zemljama izvan EU imat ćemo zajednički protokol. Imamo slučajeva da turisti, koji su otkazali rezervaciju za lipanj, sada ponovno bukiraju dolazak u tom mjesecu. Bit će to kontrolirani turizam. Svi su domaćini dobili upute kako se ponašati tijekom animacije, u hotelu, na bazenu... a sva su objašnjenja i na engleskom jeziku – kaže ministar Gari Cappelli, koji posebno zahvaljuje zdravstvenom sustavu na odlično odrađenom poslu.

– Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji imamo marketing da bolji ne može biti – poručuje Cappelli.

Da se turistička potražnja budi, potvrđuju i u Hrvatskoj udruzi turizma, čiji članovi čine 40 posto domaćeg turizma. Storna su stala, otkazi putovanja više ne pljušte, a neke od najvećih turističkih kompanija posljednjih dana napokon primaju više rezervacija nego otkazivanja. Najbrojniji hrvatski gosti Nijemci željno čekaju dolazak na Jadran, posebice u dva ljetna mjeseca, a istarski turistički domaćini učestalo primaju upite i iz susjedne Italije.

Odgovorno ponašanje

– Ništa, naravno, još nije riješeno i situacija se mora pratiti na dnevnoj razini. Sezona će u svakom slučaju biti teška, financijski se nećemo približiti prethodnim godinama, ali otprije nekoliko dana vidimo svjetlo na kraju tunela – rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Paralelno s rastom optimizma vezanog za turističke dolaske raste, međutim, i bojazan mogu li stranci razbuktati zarazu u Hrvatskoj. Tim više što naša zemlja, za razliku od nekih konkurenata, ne zahtijeva 14 dana samoizolacije nakon što stigne kod nas.

– Mjere ponašanja koje smo mi propisali za strane posjetitelje samo su jedna razina ispod samoizolacije – poručio je jučer ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Uostalom, i gostima je kao i domaćinima stalo da ostanu zdravi pa se očekuje da se svi odgovorno ponašaju. 

Video - Ljubitelj prirode napravio prekrasnu video razglednicu 'Beautiful Croatia'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KU
Kuruza
12:22 23.05.2020.

Samo sezona pa sezona.... Dajte više uložite u neku normalnu granu gospodarstva. Neka industrija/ proizvodnja/ izvoz. A ne ko Kuba i Tajland da nam je turizam 50% GDP-a... Čim prije turizam propadne i čim se prije resetiramo to bolje. Ali ne, lakše je turizam. Za turizam i ne treba neko obrazovanje, a od rentanja apartmana 3 mjeseca se živi cilu godinu.

TH
than
12:17 23.05.2020.

Je, sve puca od turista. Eto rekoše to i u današnjem podnevnom dnevniku. Oni sa njemačkim registracijama su u prolazu kroz HR, dok Slovenci idu u svoje vikendice.

DU
Deleted user
13:35 23.05.2020.

"tri tisuće stranaca više nego početkom tjedna"......a na početku tjedna nije bio niti jedan....... i spasava se sezona.....ahahaaaa ovo me podsjeca na radio tiranu iz doba envera hodze.