ANALIZA

Hrvatska ima najviše kvalitetne vode u EU, ali nije u stanju zaštititi svoje 'tekuće zlato': Što se krije iza svega?

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Hrvatska ima najviše kvalitetne vode u EU, ali nije u stanju zaštititi svoje 'tekuće zlato': Što se krije iza svega?
11.06.2021.
u 11:28
Voda je danas jedan od ključnih resursa zbog kojeg se vode i ratovi

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
INTERVJU

Tko je Duda Balje, bošnjačka zastupnica u kosovskom parlamentu koja je ustala protiv inicijative premijera Kurtija

Moj je stav od početka bio javan i taj stav sigurno neću mijenjati. Imam stranku koja je protiv toga i, na kraju krajeva – ja zastupam Bošnjake, koji su ne 95, nego u 99,9 posto slučajeva protiv ovoga. Posao mene kao zastupnika je da predstavljam svoju zajednicu, a ona je protiv toga. Dakle, kakav god mehanizam premijer upotrijebio protiv mene, ja ću zadržati svoj stav do kraja.

Životni intervju: Branko Ivanda

Pristao sam snimiti film o suđenju Titu tek kad su mi zaprijetili da u suprotnom više neću snimiti ni kadra

Dulje od pola stoljeća režira igrane filmove i drame, kazališne predstave i dokumentarne emisije, a za svoj rad nagrađivan je na najvažnijim svjetskim i domaćim festivalima. Govori o svome odrastanju u Splitu, studentskim danima u Zagrebu, suradnji s Radom Šerbedžijom, Zrinkom Cvitešić, obiteljskoj tragediji Za snimanje 'Bombaškog procesa' imao sam uvjete kakve rijetko imaju i američki režiseri, a kada sam prvi put vidio Šerbedžiju, znao sam da će biti veliki glumac

ŽIVOTNA ISPOVIJEST

Vlado Kalember: 'Pitali su me držim li glavu u frižideru, pričali su da imam rak, pa čak i da sam se objesio'

Nakon 12 godina, Kalember i njegova grupa Srebrna krila objavljuju novo studijsko izdanje, “Opasno je ljubit ženu”. Posljednji album naziva “2012” izašao je te iste godine. Novi album dolazi uz najavnu pjesmu istog naziva za koju je snimljen i objavljen novi spot.  Kalember je bio u braku s violončelisticom Anom Rucner s kojom je ostao u dobrim odnosima. Vlado se u intervjuu prisjetio brojnih bogatih detalja iz svoje karijere.

Ključne riječi


Komentari 12

SP
Spezzi
12:09 11.06.2021.

Vlast štiti samo interese brisela i drugih centara moći u RH. Nema nijednog suverenog vođe na vidiku, pa nam se može podvaliti i globalistička soroševska ekipa da vodi glavni grad, a sutra valjda i cijelu državu. sve sami janjičari !

SJ
Sve je uzalud
15:33 11.06.2021.

.....već je prodana...ostao je Hrvatima onaj dio što ima veze sa kanalizacijom....isto kao što smeće dođe kao krasna ambalaža ..koju masno plate.....a završi kao smeće kojeg se Hrvati nemogu riješiti ....tako to ide sa korporacijama kao dijelom ....mračnog kapitalizma....

DA
danijelrukavina4
12:36 11.06.2021.

Neistina je da Hrvatska ima najviše vode. Hrvatska već sada ima problema sa opskrbom pitkom vodom stanovništva ( u Lici već sada u nekim predjelima nema ljeti vode - Brinje, vjerojatno će se vrlo brzo pokazati da će vode nedostajati u Dalmaciji, Primorju, na otocima). Jučer malo gledam statistike svijeta. Stanovništvo se u svijetu od 1970. godine do danas - udvostručilo. Danas se daleko više troši pitke vode u Hrvatskoj nego, recimo, 1970. godine. Turistička industrija naprosto "guta" pitku vodu. Najbolji mi je onaj "poduzetnik" sa otoka "Paga" koji bi kopao kanal i radio naselje za jahtaše ( da li je ono bilo za 2500 porodica jahtaša - 10000 stanovnika), a na Pagu goli kamen i nema vode. On valjda "planira" da bi vodu uzeo iz Like, koja već sada nema vode ( žešća bud--a). Planeri u Republici Hrvatskoj trebaju razmišljati da je već sada obala "turistički maksimalno iskorištena" i ako Jadran može, recimo, podnijeti u ljeti 1.000.000 turista - to je plafon - ne može 2.000.000 jer nema vode. A ako ne bude vode - nema turizma za nikoga. Čitam po portalima Slovenci već sada kopaju po selima i ukopavaju plastične spremnike koji im spremaju vodu sa krova, sa kojom valjda zalijevaju vrtove. Na Jadranskoj obali treba već sada ograničiti daljnju izgradnju. Po meni građ. dozvole bi se dobivale samo na derutnim, dotrajalim objektima koji se ruše i na njihovo mjesto novi objekti. Daljnju devastaciju okoliša lokalne uprave trebaju zabraniti. Inače, ako se dalje radi ovako - gubimo svi.