Socijalni fond EU

Hrvatska će biti prva članica Unije koja će mladima jamčiti zaposlenje

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Hrvatska će biti prva članica Unije koja će mladima jamčiti zaposlenje
09.04.2013.
u 11:24
Treba se primijeniti od 2014. godine, a Mrsić tvrdi da ćemo je mi uvesti 1. srpnja
Pogledaj originalni članak

Ministar rada Mirando Mrsić najavio je da će Hrvatska odmah u srpnju početi primjenjivati Europsku garanciju o zapošljavanju mladih. Time će Hrvatska biti prva članica EU koja će mladima pokušati jamčiti posao ili barem uključivanje u neke obrazovne programe. Europska garancija za mlade donesena je krajem veljače 2013. godine, a socijaldemokratskim je strankama iz nekoliko europskih država trebalo tri godine lobiranja da se garancija izglasa u parlamentu. Uz dobre namjere prati je i šest milijardi eura od 2014. do 2020. godine koji će poslužiti da se mladima do 25. godine, koji se ne zaposle četiri mjeseca nakon završetka formalnog obrazovanja ili otkaza – ponudi posao, daljnje obrazovanje ili šegrtsko naukovanje.

Pomoć europskom jugu

Hrvatski ministar kaže da ćemo početi primjenjivati mjeru garancija za mlade već od 1. srpnja ove godine iako je rok za njezinu primjenu 2014. godina. Za početak uključit će u nju sve mlade koji na posao čekaju dulje od šest mjeseci. Očekuje se da će europski jug s alarmantnom nezaposlenosti mladih, imati prednost u korištenju sredstava iz socijalnog fonda EU pa će tako Španjolska, Grčka, Hrvatska, i Portugal dobiti priliku da je barem djelomično ublaže. Zemlje kao što su Austrija, Nizozemska ili Njemačka imaju 7-8 posto mladih u statusu nezaposlenih, a najgora Grčka – 60 posto, Španjolska 55 posto i Hrvatska oko 40 posto.

Trenutačno je kod nas bez posla oko 74 tisuće mladih u dobi do 24 godine, a država je njih 15-ak tisuća uključila u neki od programa doškolovanja i volontiranja. Nikola Buković, aktivist Mreže mladih Hrvatske, pozdravlja donošenje garancije te upozorava kako će za Hrvatsku biti jako važno da se u programe uključe mladi do 30 godina jer rijetki diplomiraju sa 24.

Bez iluzija

– Ne treba očekivati da će garancija iskorijeniti nezaposlenost mladih. Bitno je da se uvažila važnost tog problema. Ako se mladima ne može jamčiti posao, treba im osigurati neki oblik sudjelovanja u društvu i određeni minimum socijalne sigurnosti. Direktiva sadrži ključne elemente tržišne ekonomije, ali pokušava spriječiti pogubne utjecaje dugotrajne nezaposlenosti – kazao je Buković koji je uime svoje udruge uključen u razradu garancije u Hrvatskoj. Rezolucija je prepustila članicama da do kraja ove godine ponude određene forme zapošljavanja mladih.

– Hrvatska treba napraviti sve što može unutar realnih mogućnosti. Direktiva propisuje načelo solidarnosti pa će europski jug imati prioritet u povlačenju novca iz socijalnog fonda – kaže Buković te savjetuje ministarstvu da ne žuri i dobro pripremi novu mjeru te prateće institucije kako bi učinak bio što povoljniji.

>> Mrsić: Broj nezaposlenih? Kao da me pitate hoće li padati kiša!

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.