Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mrsić:

Mrsić: Broj nezaposlenih? Kao da me pitate hoće li padati kiša!

mirando mrsić
Borna Filić/PIXSELL
05.11.2012.
u 14:09

Očekuje se rast pojedinačnih potpora, a velika je novost da se potpora može tražiti prije pokretanja obrta ili tvrtke što je u prošlosti bilo onemogućeno i mnoge odvraćalo od upuštanja u poduzetništvo

Povodom 106. rođendana Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ministar Mirando Mrsić predstavio je aktivne politike zapošljavanja čije poboljšane verzije stupaju na snagu 8. studenog. 

Među nekoliko skupina mjera ističe se jača potpora samozapošljavanju gdje se očekuje rast pojedinačnih potpora, a velika je novost da se potpora može tražiti prije pokretanja obrta ili tvrtke što je u prošlosti bilo onemogućeno i mnoge odvraćalo od upuštanja u poduzetništvo.

Kako bi očuvala radna mjesta, Vlada je odlučila popularizirati već postojeću mjeru po kojoj se obvezuje radnik,  koji je otpušten kao tehnološki višak, a pronađe posao u drugoj tvrtki, subvencionirati pedeset posto primanja.  Uvjet je da je riječ o radniku starijem od 45 godina te da tvrtka u koju odlazi nije otpuštala u posljednjih šest mjeseci.

Nema povišice

Mladi koji su i dosad volontirali za 1600 kuna neće dobiti povišicu, ali će zato i onima koji su imali nešto staža HZZ plaćati doprinose za zdravstveno što je dosad morao raditi poslodavac. 

Vaučeri za poljoprivrednike urodili su plodom, tako je od 6. mjeseca do danas prodano 328 tisuća vaučera za 62.500 radnika u poljoprivredi.  Na temelju vaučera uplaćeno je šest mil. kuna za doprinose. 

Ministar Mrsić nije se želio upuštati u rasprave o nezaposlenosti u idućim mjesecima iako je najavio da će se u drugoj polovici 2013. početi stvarati veći broj radnih mjesta nego ukidati.

– Kad me pitate koliko će biti nezaposlenih, to je isto kao da me pitate hoće li za Novu godinu padati kiša – kazao je Mrsić.

Ravnateljica Zavoda Ankica Paun Jarallah pohvalila se da je s evidencije zavoda u prvih deset mjeseci zaposleno više od 150 tisuća ljudi, odnosno pet posto više nego u istom razdoblju lani, a sezona je uspjela zaposliti više od 38 tisuća sezonskih radnika. 

>>Ukupno 200.000 građana otišlo je iz Hrvatske od 1991. godine

Komentara 25

SS
-smijmo se-
14:46 05.11.2012.

ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha, Ovaj gospodin se je dobro pripremio i ima viziju!!!!!!!!! Izgleda da je cijela Vlada tako "vizionarska" . još jednom, ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha, ha, ha,ha,

JE
Jeti
14:49 05.11.2012.

"Kako bi očuvala radna mjesta, Vlada je odlučila popularizirati već postojeću mjeru po kojoj se obvezuje radnik, koji je otpušten kao tehnološki višak, a pronađe posao u drugoj tvrtki, subvencionirati pedeset posto primanja. Uvjet je da je riječ o radnikuku starijem od 45 godina te da tvrtka u koju odlazi nije otpuštala u posljednjih šest mjeseci." mene samo zanima gdje če nač firmu koja nije otpuštala u zadnjih pol godine....koje mazanje oči, a Mrsić smješan čovjek, nije dostojan ni komentara....

TH
than
14:37 05.11.2012.

Jao si ga nama. Cim se Mrsic pojavi sa nekom novom 'fiks' idejom oko zaposljavanja odmah dobijemo novih 10 000 nezaposlenih taj mjesec. Usput. Ukinite taj HZZ, a radna knjizica ce nadam se nestati jednoga dana ulaskom u tu EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije