Razlozi za odlazak

Istraživanje pokazalo zbog čega sve Hrvati napuštaju zemlju

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
19.06.2018.
u 23:00
Istraživanje portala MojPosao na uzorku od 1300 ispitanika pokazalo da su Hrvati u inozemstvu spremni raditi poslove koje ne žele u RH.
Pogledaj originalni članak

Glavni razlozi zbog kojih se ljudi iseljavaju iz Hrvatske jesu bolji standard te svjetonazor i moralne vrijednosti.

Pokazalo je to istraživanje o tome zbog čega Hrvati odlaze u inozemstvo koje je proveo portal MojPosao na gotovo 1300 ispitanika. U istraživanju je sudjelovalo 43 posto osoba koje imaju iskustvo rada u inozemstvu te njih 57 posto koji to iskustvo nemaju. Tako je 63 posto ispitanika koji imaju iskustvo rada izvan Hrvatske navelo da im je glavni razlog traženja posla u inozemstvu bio bolji životni standard, dok je taj razlog navelo 75 posto ispitanika koji su u Hrvatskoj.

A ono što bi trebalo još više zabrinuti naše političare jest to da je čak 58 posto ispitanika izvan Hrvatske i 68 posto iz Hrvatske kao drugi razlog odlaska iz zemlje navelo svjetonazor i moralne vrijednosti. To im je važnije od, primjerice, bolje plaćenog posla u struci ili veće mogućnosti učenja i napredovanja. Osobe koje su sudjelovale u istraživanju u svojim komentarima kao razloge odlaska navodile su još i nemogućnost pronalaska posla u Hrvatskoj, veliku birokraciju, korupciju i nepoštovanje zakona.

Najveći su izazovi Hrvatima pri odlasku u inozemstvo, prema ovom istraživanju, odvojenost od obitelji i prijatelja, rješavanje stambenog pitanja te prilagodba novom mentalitetu. Na portalu MojPosao navode da među ispitanicima s iskustvom rada izvan Hrvatske gotovo polovica još uvijek boravi u inozemstvu. Isto tako njih polovica boravila je u Njemačkoj, a tu zemlju za novi život odabralo bi 63 posto ispitanika iz Hrvatske kada bi se odlučili na odlazak. Austriju bi odabralo njih 53 posto, a Irsku 50 posto.

Porazan je podatak i da bi se čak 50 posto ispitanika iz Hrvatske trajno preselilo u inozemstvo. A još je poraznije što je 52 posto ispitanika iz Hrvatske koji imaju obitelj s djecom spremno trajno se iseliti iz zemlje. U inozemstvo pri tome ne želi svega sedam posto osoba iz Hrvatske koje su sudjelovale u istraživanju.

Trećina ispitanika s iskustvom rada izvan Hrvatske pristala je raditi posao koji ne bi radili u Hrvatskoj. Kao glavne razloge za prihvaćanje takvog posla naveli su visinu plaće te osjećaj cijenjenosti od poslodavca u inozemstvu. Gotovo polovica onih koji još žive u Hrvatskoj pristala bi raditi posao koji ne žele raditi u Hrvatskoj. Razlozi su i u njihovu slučaju – visina plaće i osjećaj cijenjenosti. Pri tome njih većina priželjkuje plaću višu od 2000 eura.

Ispitanici koji su u inozemstvu prihvatili posao koji nisu željeli raditi u Hrvatskoj učinili su to radi plaće od 1000 do 2000 eura (29 posto) te radi plaće veće od 2000 eura (21 posto). A kao prednosti za ostanak u Hrvatskoj ispitanici iz obje skupine na prvo mjesto su stavili obitelj i prijatelje. Vrlo je zabrinjavajući i podatak da je u istraživanju sudjelovalo najviše osoba u dobi između 26 i 35 godina, i to 40 posto iseljenika i 45 posto onih iz Hrvatske.


 

Gotovo polovica ispitanika ima visoku stručnu spremu. Najviše ispitanih iseljenika u inozemstvo je otišlo iz Zagreba i okolice (39 posto) te istočne Hrvatske (20 posto), dok su u najmanjoj mjeri u inozemstvo otišli ispitanici iz sjeverne Hrvatske (osam posto). Valja napomenuti i da su osobe koje su sudjelovale u istraživanju u obje skupine uglavnom zaposlene – njih 85 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
00:30 20.06.2018.

Tko ne zna i neće da krade, ili nije na poziciji fa zarađuje 15 tisuća kuna, neka ide negdje van. Jednostavno, u Hrvatskoj se ne može živjet' od radničke plaće.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:29 20.06.2018.

Svi napuštaju HR jedino novinari ostaju čudno malo ?

BU
bubacro
00:47 20.06.2018.

ukratko smanjem broja stanovnika raste broj parazita (politicari+uhljebi) po glavi istih.