Istraživanje pokazalo

HDZ-u u travnju pala popularnost, a male stranke dobile vjetar u leđa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o obnovi zgrada ostecenih potresom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zgrada Sabora ide u obnovu, Velesajam, Kockica i zgrada Vjesnika spominju se kao moguće zamjenske lokacije za zastupnike dok traju radovi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o ukidanju smanjenja mirovina za oko 96 tisuća umirovljenika
28.04.2023.
u 16:57
Četiri stranke koje slijede vladajuće prema popularnosti su SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret sa čvrstim petim mjestom. Premda je na drugom mjestu i za razliku od HDZ-a u travnju bilježe neznatan rast, SDP za HDZ-om zaostaje više od osam postotnih bodova
Pogledaj originalni članak

Neobična ostavka ravnateljice Uskoka te saborska rasprava o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koja je na trenutke bila u neredu i nemiru, događaji su koji su dominirali u travnju kad je riječ o političkom diskursu. Kako je to utjecalo na hrvatske birače pokazuje istraživanje CroElecto koje je za Večernji provela agencija 2X1 komunikacije na uzorku 1041 ispitanika. Vladajući HDZ usamljen je na prvom mjestu, no bilježi blagi pad popularnosti u odnosu na ožujak; u travnju bi ga biralo 23,46 posto ispitanika.

SDP, iako bilježi neznatni rast, zaostaje preko osam postotnih bodova te bi ga biralo 15,17 posto ispitanika. Stranke koje čine platformu Možemo najavile su, a zatim i preimenovale naziv saborskog kluba, ujedinjenje u istoimenu stranku koju u travnju računa na potporu 9,95 posto ispitanika. Most stabilno drži četvrto mjesto s 9,36 posto.

GLAVNA PRIČA U MJESTU

Vinkovački HDZ-ovci o Banožiću: Ne znam što mu je to trebalo

- Gledao sam na televiziji izjave o tome i činjenica je da Banožić nije napravio ništa protuzakonito. Međutim, ovo je nemoralno i to nitko ne može osporiti. Osobno poznajem niz članova stranke, a koji su na nekim pozicijama, koji su kupovali stanove ili kuće ali nisu tražili subvencije APN-a. I on je trebao tako postupiti jer jedino to bi bilo ispravno. Sve ovo što sada radi i govori je jedan klasičan autogol  – jedno je od mišljenja od članova HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije.

Domovinski pokret izgubio je još jednog člana saborskog kluba - Antu Prkačina te je izgubio i djelić potpore u odnosu na ožujak, ali i dalje drži peto mjesto sa 7,35 posto. HSU je na 3,08 posto, a Hrvatski suverenisti preskočili su u travnju Socijaldemokrate te ih podupire 2,37 posto. Drugu najbrojniju saborsku stranku – Socijaldemokrate podupire 2,25 posto, a slijede Centar (1,90 posto), IDS i Radnička fronta (po 1,66 posto), HSS – kojem je obračun s predsjednikom Sabora očito također pomogao –1,54 posto te Fokus (1,42 posto). Zabilježeni su još glasovi ispitanika za BM365 (0,24 posto), PGS, Reformiste te Stranku Ivana Pernara (po 0,12 posto). Ukupno bi nezavisne liste biralo 2,13 posto, a neodlučnih je 16,11 posto ispitanika.

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije 17.4.– 27.4. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3%prema 95-postotnom stupnju pouzdanosti

VIDEO: Nisam čuo da se govorilo kad je netko SDP-ov sin. Već je prozirno da se HDZ-u to priljepljuje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
17:52 28.04.2023.

Ovo je treće objavljeno istraživanje i kome vjerovati. HDZ u jednom ima 30,9%u drugom 26,6 i sada u trećem 23%. Sve su to agencije koje vrše istraživanja kao da je Hrvatska jedna izborna, rezultati po želji naručitelja.

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
21:06 28.04.2023.

Ja sam od jedne agencije (mislim da ima veze sa mačkom-macAnom) naručio istraživanje o najzgodnijem muškarcu u Hr. Rezultati su 100% da sam upravo ja najzgodniji!

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
19:29 28.04.2023.

HDZ nema smisla promatrati samostalno, nego treba zbrojiti glasove HDZ-SDSS-Možemo, obzirom da je to jedna politička opcija.