30. obljetnica osnutka

HDZ položio vijence na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
HDZ položio vijence na Tuđmanovom grobu
17.06.2019.
u 09:06
HDZ je osnovan u Zagrebu 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK "Borac" na Jarunu, a na toj skupštini prvim predsjednikom imenovan je dr. Franjo Tuđman.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas obilježava 30. obljetnicu osnutka, 17. lipnja 1989.U Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" bit će održana svečana akademija, a nakon toga u prostorijama Nogometnog kluba Jarun odigrat će se tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

"Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU", kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane - gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

Osnivanje HDZ-a dr. Tuđman najavio u veljači 1989.

Osnivanje Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman najavio je na Tribini Društva književnika u Zagrebu 28. veljače 1989. Nakon njegove najave osnivanja stranke, tadašnje okružno javno tužiteljstvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv dr. Tuđmana pod tvrdnjom da je prekršio sudsku zabranu javnog istupanja u roku od pet godina. Međutim, postupak je obustavljen jer je Tuđmanu zabrana javnog istupanja istekla 1988. godine.

U SAD-u je u listu Zajedničar Hrvatske bratske zajednice objavljen Prednacrt programske osnove Hrvatske demokratske zajednice.

Osnivačka skupština HDZ-a trebala se održati 17. lipnja 1989. u hotelu Panorama u Zagrebu. Međutim, tadašnji Gradski sekretarijat unutrašnjih poslova (GSUP) Zagreb izdao je rješenje kojim je zabranjeno održavanje skupštine, stoga je Inicijativni krug i Pripremni odbor HDZ-a odlučio da se skupština održi na nenajavljenom mjestu. Osnivačka skupština održana je 17. lipnja u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu. Za predsjednika stranke izabran je Franjo Tuđman, izabrano je Predsjedništvo, Središnji odbor i ostala stranačka tijela te je usvojena Programska deklaracija stranke. Uskoro se počinju uspostavljati i ogranci HDZ-a u inozemstvu, po Europi, najviše u Njemačkoj te u Kanadi i SAD-u.

U rujnu 1989. Središnji odbor HDZ-a na sjednici je odlučio da će poduprijeti Skupštinu SR Slovenije u povodu usvajanja ustavnih amandmana, izdano je javno priopćenje pod naslovom ''Za pravo na suverenitet i samoodređenje i osobnu odgovornost'', zatražili su obnovu Matice hrvatske i vraćanje spomenika banu Josipu Jelačiću na glavni zagrebački Trg. 

Dana 29. studenoga 1989. HDZ je uputio ''Proglas građanima i Saboru SR Hrvatske i cijelomu hrvatskom narodu'' u kojemu su zahtijevali oživotvorenje prava hrvatskog naroda na samoodređenje. Glavni programski cilj HDZ-a bio je uspostava demokratske, samostalne i suverene hrvatske države izvan SFR Jugoslavije. Oko ovih temeljnih pitanja bilo je u hrvatskom narodu veliko suglasje.

 Na prvim višestranačkim izborima u travnju i svibnju 1990. HDZ odnosi pobjedu i ustrojava novu hrvatsku vlast. Na početku je bio nacionalno-demokratski pokret, a na 2. Općem saboru 1993. donosi Program stranke i definira se svjetonazorski kao demokršćanska stranka. Od tada pa do danas HDZ je pojedinačno najjača politička stranaka u Hrvatskoj. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

KR
krust20
09:22 17.06.2019.

Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! E moj predsjedniče da si barem još malo poživio da provedeš lustraciju!

Avatar southman
southman
09:39 17.06.2019.

Kolosalna figura hrvatske povijesti !

Avatar OPG
OPG
12:35 17.06.2019.

Naj veci Hrvat nakon Kralja Tomislava, vjecna mu slava !!! Kme kme gubitnici!