Tri pitanja

Hasanbegović otkrio zašto nije sudjelovao u glasanju i raspravama u Saboru

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
13.12.2021.
u 18:15
Zlatko Hasanbegović, saborski je zastupnik stranke Blok za Hrvatsku
Pogledaj originalni članak

Ovaj tjedan tri pitanja postavili smo Zlatku Hasanbegoviću, saborskom zastupniku stranke Blok za Hrvatsku.

1. Zašto cijeli prošli tjedan niste sudjelovali u glasanju i raspravama na saborskoj sjednici?

Zato što je Stožer donio protuustavnu pseudoepidemiološku mjeru o obvezi posjedovanja COVID potvrde za ulazak izabranih zastupnika u Sabor. Na konstituirajućoj sjednici prisegnuo sam da ću se u svome djelovanju pridržavati Ustava i zakona i poštovati ustavnopravni poredak. Odbijanjem sudjelovanja iznio sam svoj politički stav o protuustavnosti odluke, a posebice njezine besmislenosti s epidemiološkog i zdravorazumskog stajališta.

Podsjetio sam na činjenicu da izabrani zastupnik bez COVID potvrde može koristiti javni prijevoz, sjediti u kafićima i posjećivati trgovačke centre, ali ne i ući u zgradu zakonodavnog tijela koje odluke i treba donosti. Otklonio sam i velikodušnu koncesiju predsjednika Sabora koji je zastupnicima podario mogućnost sudjelovanja putem online veze, primjerice iz prepunog kafića u nekom od trgovačkih centara. Jasno sam artikulirao politički stav da čekam pravorijek Ustavnog suda o ustavnosti COVID potvrda. Kao pristaša ustavnosti, pokorit ću se "vatica" odluci bez obzira na njezinu besmislenost i epidemiološku nesvrhovitost.

2. Moglo bi se sad opravdano zapitati - kako ćete primiti plaću za ovaj mjesec, a niste radili?

Zapitati prije demagoški nego opravdano, pa podsjećam da zastupnik ima neograničen mandat i da nije saborski zaposlenik. Jedan od legitimnih i u povijesti poznatih oblika političkog djelovanja je i parlamentarni bojkot. U konačnici, zastupnik za svoje postupke ne odgovara kadrovskoj komisiji već biračima na izborima.

3. Možete li sad, nakon što je završeno njezino emitiranje, dati svoju ocjenu serije o NDH, autora Hrvoja Klasića?

Moja je ocjena određena činjenicom potpune nekompetentnosti znatnog broja odabranih sugovornika i autora koji je u javnosti poznat kao estradno-ideološki aktivist, ali ne i kao povjesničar koji je o toj temi napisao barem jedan znanstveno relevantan redak, osim trećerazrednog, titoizmom nadahnutog publicističkog pamfletizma. Serija ima i jednu korisnu dimenziju, manje poznati dokumentarni slikopisni materijal koji će dopuniti moju solidnu kućnu pismohranu i koji sam gledao s posebnim zanimanjem. Naravno, s isključenim tonom, kako se ne bih lobotomizirao subinteligentnim tumačenjima u pozadini. 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LL
lijepa_li si
22:51 13.12.2021.

estradno ideološki aktivist... s tri riječi rekao više, nego dotična persona u 11 epizoda.

Avatar Golum
Golum
22:56 13.12.2021.

Nebitan lik.