Projekt Riba Hrvatske

Građani u Zagrebu degustirali 2000 kg srdela, trlja, škampa...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prženi brancini, orade, inćuni i srdele na manifestaciji Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi
19.05.2018.
u 13:45
Većom potrošnjom domaće ribe čuvamo i domaća radna mjesta u ruralnim krajevima i na otocima, kazao je Dragan Kovačević iz HGK.
Pogledaj originalni članak

Kad bi ovako bilo svaki dan, komentirali su oduševljeni građani i turisti za koje je jučer na Trgu bana Jelačića u Zagrebu priređena prava riblja fešta od 2000 kilograma orada, brancina, inćuna, srdela, tuna, trlja, pastrva... Biranim jelima poput fiš-paprikaša, brodeta, škampa i dagnja na buzaru... počeo je, naime, veliki projekt HGK “Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi”, kojim se želi pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva, postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te pridonijeti izgradnji i podizanju kulture konzumacije ribe i proizvoda ribarstva u RH.

– Konzumacijom hrvatske ribe pridonosimo razvoju svih onih koji se bave ulovom, uzgojem i preradom ribe. Želimo se boriti protiv apsurda da imamo golem potencijal u uzgoju i ulovu ribe i izvezemo 140% više ribe nego što uvozimo, dok smo s potrošnjom od samo 10 kg ribe po stanovniku upola lošiji od prosjeka EU – kazao je jučer potpredsjednik HGK Dragan Kovačević na otvaranju manifestacije, ističući kako većom potrošnjom ribe čuvamo i domaća radna mjesta u ruralnim krajevima i na otocima. Naša riba dolazi iz održiva uzgoja s najvišim ekološkim standardima, a hrvatski sustav sigurnosti hrane sigurno je jedan od najboljih u EU.

Foto: Pero Zelenika
Foto: Pero Zelenika
Foto: Pero Zelenika
Foto: Pero Zelenika
Foto: Pero Zelenika

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković tvrdi da u resornom ministarstvu rade na projektu popularizacije konzumacije ribe u vrtićima i školama, a ribarima je za lovostaj, kojim se Jadran u vrijeme mrijesta ribe štiti od prekomjernog izlova, nove pogone i investicije dosad isplaćeno 336 milijuna kuna. Kroz projekt HGK “Riba Hrvatske”, koji se financira iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, dosad je povučeno više od 6,3 milijuna kuna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NO
nogogaz
14:00 19.05.2018.

Nemojte previse ribe izlovit. Ostavimo more i njegovo bogatstvo i za dicu unuka!

OV
Ovozemaljski
15:40 19.05.2018.

Hrvatska na ribu ima pdv 25%. Cijela Europa od 5 do 10%. Kakvo je to jedinstveno tržište?

DI
Direkt
16:03 19.05.2018.

Zašto samo u Zg???