Trend

Funkcionalna hrana i jestiva pakiranja sve traženija, ali skupa

Foto: Getty Images
Hrana
Funkcionalna hrana
Funkcionalna hrana
08.07.2019.
u 00:02
HGK: U trendu tzv. zdrave namirnice
Pogledaj originalni članak

Funkcionalna ili “superhrana” (bobičasto voće, cikorija, komorač, artičoka, kvinoja...), za koju je dokazano da ima zdravstvene prednosti koje smanjuju rizik od bolesti poput dijabetesa, različitih kardiovaskularnih i malignih bolesti, naša je budućnost, a s njome, naravno, i jestiva pakiranja s funkcionalnim dodacima, čulo se među ostalim na jučerašnjem 12. stručnom skupu Funkcionalna hrana u HGK.

Mia Kurek iz Laboratorija za pakiranje hrane zagrebačkog PBF-a kaže kako se jestiva pakiranja koriste od pamtivijeka, sjetimo li se ovitaka za hrenovke, kobasice, premaza na konditorskim proizvodima... No prehrambena je industrija posljednjih godina snage usmjerila u razvoj sve inovativnijih materijala koji čuvaju namirnice, zadržavaju ih u postojećem obliku ili pak olakšavaju način razgradnje nekih bioaktivnih komponenti koje doprinose nutritivnoj vrijednosti hrane, njezinoj trajnosti i kvaliteti.

Briga o okolišu

Industrija je tako već napredovala do jestivih filmova kojima se oblažu čokolade, odnosno čokoladnih preljeva s kapsuliranim probiotičkim bakterijama koje doprinose zdravlju potrošača. Ispijanje kave u revolucionarnoj Wiki Cells ambalaži znači kako će se nakon omiljenog rituala šalica i žiličica pojesti, a završe li u okolišu, načinjene od algi i kalcija, brzo će se prirodno razgraditi. U slastičarnicama će se već unaprijed pripremljene kuglice sladoleda obložene filmom prezentirati na polici, jedino što sva ta jestiva ambalaža podrazumijeva i nadstandarde higijene i pravilno skladištenje, s obzirom na to da će ih potrošač pojesti. Ipak prehrambena se industrija zasad više bavi marketingom takvih proizvoda s obzirom na golemu konkurenciju, kazala je Kurek.

Video - Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Rast prodaje 10 posto

No bila ona u jestivoj ili nejestivoj ambalaži, zbog sve veće osviještenosti potrošača – ne samo o opasnostima vezanima za hranu već i o činjenici da je hrana lijek i da nastanak bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti modernoga doba možemo prevenirati kvalitetnom prehranom – prodaja tzv. funkcionalne hrane u svijetu raste po stopi od 10% godišnje, pa tako i u Hrvatskoj. Vrijednost europskog tržišta takve hrane procjenjuje se na oko 30 mlrd. dolara, a samo u SAD-u više od 160 mlrd. Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević kaže kako se nada da će funkcionalna hrana naći svoje mjesto u zakonodavstvu u RH, ali i na razini EU, što bi trebao biti dodatni poticaj potrošačima za veću konzumaciju.

– Time bi se spriječile i marketinške manipulacije koje dovode potrošače u zabludu – poručio je Kovačević, siguran kako će razvoj funkcionalne hrane u budućnosti biti snažan poticaj za nova istraživanja, ali i veliki izazov za prehrambenu industriju. A kako bi se krenulo u tom smjeru, Hrvatska je i jedna od sedam država EU koja je pokrenula inicijativu za reguliranje maksimalne količine transmasnih kiselina u hrani, do 2 grama u 100 grama masti. Iz Francka su predstavili blagodati cikorije koja sadrži do 20% inulina i s pravom se ubraja među funkcionalne namirnice, dok je komorač, primjerice, bogat izvor bioaktivnih molekula za razvoj funkcionalnih proizvoda.

Funkcionalna hrana

Funkcionalna hrana

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.