događaj sezone

Frljićev \'Zoran Đinđić\' oduševio i podijelio beogradsku publiku

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Frljićev \'Zoran Đinđić\' oduševio i podijelio beogradsku publiku
19.05.2012.
u 09:00
Za Press, \"posebno kontroverzne reakcije izaziva završna scena - povraćanje na srpsku zastavu\"
Pogledaj originalni članak

Predstava „Zoran Đinđić“ u režiji hrvatskog redatelja Olivera Frljića, izazvala je podijeljene reakcije sinoć u beogradskom Ateljeu 212, kada je nakon spuštene zavjese polovica gledatelja pljeskala bez prestanka uzvikujući „bravo“, dok je druga polovica nijemo napustila svoja mjesta, piše beogradski Danas dodajući kako su premijeri nazočile mnoge poznate osobe iz javnog i političkog života Srbije. Među njima bili su i članovi obitelji Đinđić, minisitar obrane Dragan Šutanovac, Čedomir Jovanović, odvjetnik obitelji Đinđić Srđa Popović i Latinka Perović.

Autorski projekt Olivera Frljića, jednog od najintrigantnijih redatelja u regiji, o ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića, zasnovan je na dramskom sukobu između glumaca i publike. Govoreći o tabuiziranim političkim pitanjima, poput umiješanosti Vojislava Koštunice u atentat na premijera, utjecaja Srpske pravoslavne crkve u društvu i pitanje pedofilije u njoj, neodržavanje Parade ponosa i slično, komad prate brehtovski scenski momenti, poput parola „Ruke su nam krvave, ali nam je savjest čista“, koje se direktno obraćaju gledateljima s ciljem da u njima izazovu bijes zbog zatečene društvene situacije, piše kazališni kritičar Danasa.

- Zanimljivo, ali nisam euforičan. Ovako nešto je trebalo reći, ipak još uvijek su mi pomiješana osjećanja što se tiče teatarskog dijela u ovom političkom komadu - rekao je Zoran Živković, sprski premijer nakon ubojstva Đinđića, a Srđa Popović drži kako je „ovako nešto trebalo učiniti javno tužiteljstvo“. Kako piše beogradski Press, "prve ocjene su podijeljene - od pohvala za hrabrost zbog žestoke kritike čitavog niza društveno-političkih problema, do primjedbi da u predstavi ima više politike nego teatra, da su zbivanja na sceni mučna, a za neke i dosadna". Ovaj dnevnik, za razliku od Danasa, piše kako je "na kraju pljesak većeg dijela gledateljstva bio suzdržan, iako su se čuli i poneki povici "bravo".

Za Press, "posebno kontroverzne reakcije izaziva završna scena - povraćanje na srpsku zastavu". - Hrabro, provokativno i bezobrazno istinito - jednom riječju, pljuska u lice direktno s kazališnih dasaka - ovako bi se mogla u kratkim crtama opisati predstava "Zoran Đinđić" - piše Mondo koji Frljićevu predstavu označava "kazališnim događajem desetljeća".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

AN
angel70
09:41 19.05.2012.

frljiću.....pukao si im šamar u sred beograda.....a oni toga nisu svesni misle da je to umetnička sloboda

IO
Iohannes
10:01 19.05.2012.

Zašto nema vijesti iz Bečkih kazališta a idemo u EU, potpisali smo ugovor... Što to znači? Da li je EU unija samo za novčanike i novčane tokove?

AN
angel70
09:30 19.05.2012.

to je beograd...... tereza je napravila dva koncerta....a šta je govorila dino merlin je godinama lajao i rekao da neće u srbiju pa je napunio arenu x2 siguran sam da bi i tomson napravio odličan koncert...ako ne i više