PRAVI IZGLED

Fotografije otkrile pravi izgled Zemlje: Planet nam je kao krumpir

Foto: AFP/Pixsell
Fotografije otkrile pravi izgled Zemlje: Planet nam je kao krumpir
01.04.2011.
u 08:27
Fotografija pokazuje kako gravitacija varira na različitim područjima na Zemlji
Pogledaj originalni članak

Europska svemirska agencija odlučila (ESA) nam je pokazati kako Zemlja uistinu izgleda. Naš planet prikazan je kroz "matematički oblik" do kojeg se došlo različitim gravitacijskim mjerenjima i izračunima. Fotografija pokazuje kako gravitacija varira na različitim područjima na Zemlji.

Ona je najjača u područjima obojenim žutom bojom, a najslabija u onima obojenima u plavo. Istraživači kažu da njihova saznanja donose promjenu u načinu našeg shvaćanja sile koja nas vuče prema dolje i načina na koji ona oblikuje neke ključne procese na našem planetu.

Ovaj model znanstvenicima će omogućiti da lakše shvate klimatske promjene i vremenske nepogode, pa čak i predvide neke od njih.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

MO
moveax
08:43 01.04.2011.

Znao sam! Geosfera jednostavno nije imala smisla.

KI
kinfa
08:46 01.04.2011.

Ajde daj te nam link da to malo bolje pogledamo onako u detalje... Znal sam ja cijelo virjeme da me u skoli gravitacija manje drzala pri zemlji neg danas!!!

OB
-obrisani-
08:42 01.04.2011.

oprostite, ali ako je to samo matematički model s obzirom na razlike u gravitaciji, onda Zemlja tako uistinu NE izgleda.