povijesni trenutak

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-U

Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
Finland's Prime Minister Sanna Marin and Finland's President Sauli Niinisto attend a joint news conference on Finland's security policy decisions at the Presidential Palace in Helsinki
Foto: POOL/REUTERS
Finland PM Sanna Marin and Japan PM Fumio Kishida at a joint press announcement, in Tokyo
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
Finland's President Sauli Niinisto speaks during a news conference after the NATO Summit, in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
Joint news conference on Finland's security policy decisions at the Presidential Palace in Helsinki
Foto: Reuters/PIXSELL
Ann Linde
Foto: Reuters/PIXSELL
Ann Linde
Foto: Reuters/PIXSELL
Ann Linde
18.05.2022.
u 08:52
I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.
Pogledaj originalni članak

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza u srijedu, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana. I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

> U Premium analizi Večernjeg lista analitičari Branimir Vidmarović i Denis Avdagić komentiraju je li ulazak Finske i Švedske u NATO opasnost ili sigurnost za Europu. Tvrde da Putin ovo neće mirno gledati...

ANALIZA

Je li ulazak Švedske i Finske u NATO opasnost ili sigurnost? 'Putin neće mirno gledati, sukob će se dogoditi'

Pitali smo dvojicu uglednih vanjskopolitičkih analitičara što će se dogoditi ako Finska i Švedska, dvije povijesno neutralne države, uđu u NATO? Što se mijenja u globalnom kontekstu kad NATO proširi svoju granicu s Rusijom na ogromnih 1500 kilometara i hoće li Europa kao kontinent zbog toga biti sigurnije ili opasnije područje? Oni kažu da je ovo veliki izazov za NATO koji bi mogao pretrpjeti destabilizaciju zbog ishitrenog puštanja novih članica u savez. Nije poanta, kažu naši sugovornici, u vojnoj moći Finske i Švedske. Ovdje se radi o nečem puno važnijem, ali treba računati i na posljedice. Prijetnje iz Moskve već su krenule.

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. veljače.

"Ovo je povijesni trenutak koji moramo iskoristiti", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Foto: Reuters/PIXSELL
Ann Linde

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.

"Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke", rekao je Stoltenberg ističući snažnu potporu svih ostalih saveznika.

Video: Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

OBJAVLJENI PODACI

Je li Putin zbog ovoga bijesan? Evo koliko Hrvatska šalje oružja Ukrajini i tko jedini u EU nije dao niti centa!

Počeli su izračuni! Tko je i u kolikoj vrijednosti naoružavao ukrajinsku vojsku, gdje stoji Hrvatska i koja je jedina zapadna zemlja koja je odbila financirati rat u Ukrajini? Podsjetimo, Hrvatska je već početkom ožujka hitno za Ukrajinu poslala oružja, kako je to kazao ministar obrane, Mario Banožić "za naoružati četiri brigade". Kako Ukrajinci, pogotovu u ovoj drugoj fazi sukoba koji je uglavnom sveden na boj za Donbas dnevno troše na tisuće granata i projektila, organiziran je zračni most, a transportni avioni NATO zemalja slijeću u poljski Rzeszow na krajnjem jugoistoku te zemlje, u blizini granice s Ukrajinom. Oružje se potom prebacuje preko granice i ulazi u Ukrajinu u šleperima, kombijima, putem željeznice, kažu čak i letjelicama do zapadnih dijelova zemlje, odakle se prebacuje dalje na ratujući istok i jug zemlje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

DU
Deleted user
10:12 18.05.2022.

Dobro nam došli Finska i Švedska....dobra odluka i bravo za hrabrost..!!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:16 18.05.2022.

Kad imaš luđaka za susjeda što drugo napraviti ??

TM
trade_mark
09:29 18.05.2022.

e moj vlado, eto ti NATO na granici, pred vratima. a tko je kriv za to? ti! nitko drugi nego ti! kakav luzer.