obrambeni fond

Države EU zajedno će razvijati i nabavljati vojnu opremu

Foto: Carsten Rehder/DPA/PIXSELL
Države EU zajedno će razvijati i nabavljati vojnu opremu
09.06.2017.
u 21:45
Prijedlog EK šalje i snažnu političku poruku da članice EU koračaju u smjeru dublje povezanosti dok Britanija korača prema izlasku iz Unije
Pogledaj originalni članak

Prvi put u povijesti EU novac iz europskog proračuna bit će izdvajan za kupnju vojne opreme i razvoj zajedničkih obrambenih sposobnosti država članica. Najveća je to novost jučer predstavljenog prijedloga Europske komisije o osnivanju Europskog fonda za obranu.

Taj će fond do 2020. raspolagati s 590 milijuna eura, a od 2020. s najmanje 1,5 milijardi eura godišnje, i iz njega će se sufinancirati vojno-obrambeni projekti u kojima sudjeluju najmanje tri poduzeća iz najmanje dviju država članica EU. Ideja nije da se iz novog fonda EU nadomjesti novac koji države već izdvajaju u svojim nacionalnim vojnim proračunima, nego upravo to da se potiče obrambena suradnja između članica EU, razvijanje zajedničkih obrambenih sposobnosti i zajednički razvoj i nabava vojne opreme. Za Hrvatsku bi to značilo da, primjerice, s Italijom može razvijati i nabavljati novu vojnu tehnologiju koja jača obalnu stražu u Jadranu ili da s Mađarskom i Slovenijom može ulaziti u sličnu suradnju, u kojoj svi imaju koristi od novog Europskog fonda za obranu.

– Države članice i dalje će imati ključnu ulogu, ali od svojega će novca imati više koristi i u konačnici povećati svoj utjecaj – rekao je potpredsjednik EK Jyrki Katainen. Prijedlog Komisije šalje i snažnu političku poruku da države članice EU koračaju u smjeru dublje povezanosti upravo dok Velika Britanija korača prema izlasku iz Unije. EU se ne želi preklapati s NATO-om, a i njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg jučer je pozdravio inicijativu Komisije i rekao da je Europski obrambeni fond prilika za proširenje suradnje EU i NATO-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
13:35 10.06.2017.

I vrijeme je da se opamete a ne da im USra gura smece......."Air Force base halts flights of F-35s after pilots report 'hypoxia-like symptoms'"

DD
DD
13:05 10.06.2017.

Da hoće zajedno kao kadsu izbeglice krenule u evropu pasu zice i zidove gradili izmedu sebe 😉

AA
aabbcc
14:25 11.06.2017.

Sve je ovo djabe i bezveze ako nas Rusi ne htjednu napasti, jer sa kim da ratujemo al ne kuzim kako privoliti Ruse da nas napadnu kad nisu htjeli ni ono pola Berlina da imaju..