izmjene Statuta

DZNAP odsad štiti i kolektivna autorska prava fotoreportera i video novinara

Foto: DZNAP
DZNAP odsad štiti i kolektivna autorska prava fotoreportera i video novinara
17.11.2018.
u 13:57
Skupština DZNAP-a potvrdila je izmjene Statuta kojima se regulira širenje zaštite te donijela odluku o raspodjeli sredstava fotoreporterima čije su se fotografije najviše prenosile u prethodnoj godini
Pogledaj originalni članak

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) od sada štiti i kolektivna autorska prava fotoreportera.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) donio je 19. listopada 2018. rješenje kojim se DZNAP-u izdaje odobrenje za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora novinara koje uključuje pravo reproduciranja i distribucije novinarskih tekstova i fotografija te pravo javnog priopćavanja koje uključuje stavljanje na raspolaganje javnosti novinarskih tekstova i fotografija.

Skupština DZNAP-a prihvatila je i izmjene Statuta čiji je sadržaj usklađen s proširenjem licence te će, uz popis 150 najcitiranijih autora - novinara, formirati i listu fotoreportera čije su se fotografije najviše prenosile u prethodnoj godini. Izglasala je i prijedlog da se u Statutu izrijekom navedu i video novinari kao posebna kategorija.

- Smatramo da su kolege fotoreporteri dosad nepravedno izostavljeni iz raspodjele prihoda od press clippping agencija, s obzirom da su njihove fotografije sastavni dio "paketa" u kojem fotografija i tekst čine jednu cjelinu. Proširenjem licence, čiji smo postupak pokrenuli početkom godine, oni konačno participiraju u prihodu kojem doprinose - komentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Kolektivnom zaštitom fotoreportera i video novinara te njihovih autorskih prava ni na koji se način ne ulazi u prostor zaštite njihovih individualnih prava, koji oni i dalje uživaju u potpunosti, priopćili su iz DZNAP-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MG
milerazbojnik@gmail.com
14:53 17.11.2018.

napšravili su društvo po svojim mjerilima svi skupa da sebe zaštite a da im niko ništa ne može autorska prava koncesije i svi grabe za sebe a u stvari su lakrdijaši i največi kršitelji sveg i svače primjer uzeše gospoda koncesiju za otpad i određene kvote koje če otfurat gdje tog ima samo kod nas ako li si uzeo koncesiju onda si i dužan sve što treba pokupit i kud ide to društvo to je čisto ludilo pa sad nek i čistoča sebi uzme koliko li smeča če otfurat i što s ostatkom poslije bacaj ili plati kao kod ovih muljatora daj im ve đabe i još da bude čisto da se gospoda ne zamažu ili globa tako i vi autorska prava kršenje i slične blamaže dagrabite i štitite sebe čisto ludilo i prodavanje magle narodu

DU
Deleted user
15:26 17.11.2018.

Slušajte Mozarta a ne cajke i Thompsona pa nećete morati plaćati autorska prava.

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
14:18 17.11.2018.

Da li oni štite i citiranje laži novinara ili se ovo odnosi samo na istinu? Hoće li se i na sudu tražiti zaštita autorskih prava kad su novinari tuženici?