PRAVA PACIJENTA

Duševna dijagnoza ne znači automatski opasnost za volanom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Krešimir Luetić
14.08.2019.
u 09:35
Psihijatar Herman Vukušić upozorava da su prava pacijenata grubo narušena
Pogledaj originalni članak

“Ako posebnim zakonom nije propisano”, dio je zakonskog članka koji definira liječničku tajnu, a zbog kojeg je svakim drugim zakonom moguće i dopušteno u nas raspolagati zdravstvenim podacima svakog pojedinca. Liječnička tajna prestaje biti odnos na relaciji liječnik – pacijent kada to, dakle, propiše bilo koji drugi zakon upravo kao što je propisao Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Prijavljuju iz revolta

Taj je Zakon tema zbog, podsjetimo, kažnjavanja obiteljske liječnice vozača koji se pod utjecajem droge zajurio i zabio u automobil koji je čekao na naplatnim kućicama. Liječnica je kažnjena s pet tisuća kuna i zbog toga što policiji nije javila promjenu njegova zdravstvenog stanja. Pacijenta nije vidjela mjesecima prije nesreće, a za njega, kao ni za jednog drugog liječnici i nemaju podatak jesu li vozači.

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Krešimir Luetić

Zbog tog apsurda obiteljski liječnici počeli su masovno prijavljivati policiji svoje pacijente, odnosno neke promjene u njihovu zdravstvenom stanju. Jasno da je riječ o revoltu u toj dosljednoj primjeni nedorečenog Zakona, ali u konačnici ispaštaju pacijenti. Priča je to koja je otkrila i traljavu zaštićenost liječničke tajne.

– U konkretnom slučaju, Zakon o sigurnosti prometa na cestama poseban je zakon koji propisuje pojedine izuzetke od čuvanja liječničke tajne. Ovaj zakon vrlo široko i neodređeno propisuje obvezu liječnika o obavještavanju nadležne policijske uprave ili postaje o razlozima zbog kojih vozač nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Naime, zakon ne propisuje popis dijagnoza ni stanja koji bi potpadali pod obvezu prijavljivanja. Osim toga, liječnici nemaju ni službenih informacija ima li pojedini pacijent vozačku dozvolu, niti je pacijent to dužan prijaviti liječniku – komentirao je dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Važna je terapija

– Sramota je što se sve radi na temelju incidenta koji je prouzrokovala osoba koja niz godina zloupotrebljava psihoaktivne supstancije i da na osnovi tog slučaja sada moraju patiti cijele populacije pacijenata za koje se – ako pogledamo službene statistike od osamostaljenja Hrvatske – nesreće ovakvog tipa, tj. incidenti s ljudskim žrtvama, mogu brojiti u promilima. Mi smo u Hrvatskoj apsolutno pobrkali lončiće po pitanju ljudskih prava pacijenata. Ta su prava nagažena čizmom, jer se ovo ne smije raditi u ovoj mjeri – ogorčen je psihijatar dr. Herman Vukušić, dodajući kako u medicini postoje jasne kategorije koje su to dijagnoze kojima je kontraindicirana vožnja automobilom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila

- Velika većina njih nije psihijatrijska: to su ljudi sa srčanim problemima, s nekim kroničnim bolestima koje zahtijevaju terapiju koja može dovesti do kroničnog umora za volanom itd. Bilo koja duševna dijagnoza ne znači automatski da je čovjek opasnost za volanom. To su stanja pod terapijom, terapija služi da čovjeku bude bolje i ako on kontinuirano uzima terapiju i redovno se liječi zašto bi bio opasnost? Koliko nam se takvih slučajeva dogodilo u 25 godina? Najlakše je napadati pacijente. Na žalost, ova priča prelomit će se na svih osobama s duševnim poremećajima i tegobama koji mogu biti i prolazne prirode. Ponavljam, dečko nije skrivio nesreću zbog (ne)uzimanja terapije, nego zato što je u tom trenutku bio na psihoaktivnim supstancijama – zaključio je dr. Vukušić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
09:50 14.08.2019.

Počinje lov na vještice! U ovoj državi sve se svodi na punjenje njihove kasice uzajamne pomoći uz donošenje nerazumljivih zakona koje tumači ko kak hoće, a bez da se konzultira struka

RI
riise
09:58 14.08.2019.

Očito da neki smatraju da duševni bolesnici nisu dovoljno stigmatizirani, pa ih treba još više istraumatizirati i oteti im još novaca...umjesto da i kroz vožnju postanu neovisniji i samosvjesniji da se mogu brinuti o sebi...i integrirani u društvo...

NO
Novaaa
10:15 14.08.2019.

Gdje u normalnim zemljama liječnici trebaju prijaviti pacijentove promjene stanja policiji u svezi vožnje automobilom.?? lječnik je tu da dade savjet da osoba zbog tih promjena ne bi trebala voziti, a sve drugo nakon toga osoba radi na vlastitu odgovornost. Osoba nije senilna pa da ne zna što radi.