Farmaceuti

Država nas udara novim nametom, no posljedice će osjetiti pacijenti

Foto: 'BRACO SELIMOVIC'
Država nas udara novim nametom, no posljedice će osjetiti pacijenti
VL
Autor
Diana Glavina
14.04.2010.
u 08:00
Ne može se tako rješavati problem potkupljivanja liječnika, negoduju u farmaceutskoj industriji.
Pogledaj originalni članak

"Tri posto od godišnjeg prometa lijekovima novi je namet farmaceutskoj industriji koji se uvodi Ugovorom o etičkom oglašavanju o lijekovima. To su golemi parafiskalni nameti, čime država, HZZO i Ministarstvo zdravstva, zbog kompanija koje se ne pridržavaju propisanih etičkih pravila ponašanja, kažnjavaju cjelokupnu industriju, liječnike i farmaceute, a posljedice će prije svega osjećati pacijenti. Stroga i transparentna kontrola etična ponašanja proizvođača nije upitna, ali je potpuno neopravdano pod krinkom etična poslovanja uvoditi dodatni namet na lijekove..."

Monopol HZZO-a
Riječ je o dijelu primjedbi farmaceutske industrije koje su sve otvorenije. Kako mnogi ističu u neformalnim razgovorima, argumenti industrije nisu poštovani, a HZZO pokušava jednostrano i ne vodeći računa o svim posljedicama za tržište regulirati odnose koji su već regulirani zakonima i pozitivnim propisima RH". Nezadovoljstvo proizvođača raste i stoga jer se očekuje da će u četvrtak Upravno vijeće HZZO-a prihvatiti spomenuti Ugovor o etičkom oglašavanju koji kvalificiraju kao pokušaj dodatna iskorištavanja monopolna položaja HZZO-a.

HZZO je odustao od prvog prijedloga prema kojemu su proizvođači trebali plaćati 15 posto na povećanu prodaju lijekova, ali će zato morati plaćati tri posto od godišnjeg prihoda prodaje lijekova, i to kvartalno. HZZO računa da će tako vratiti oko 150 milijuna kuna u godini, što će ulaziti u poseban fond. Direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep tvrdi da nije riječ ni o kakvu novom nametu ni trošku za farmaceutsku industriju.

– Kompanije će, kao i do sada, iz proračuna za marketing i promociju, sponzorirati liječnicima izobrazbu na stručnim skupovima, a nas će o tome izvješćivati. Imat ćemo uvid u to koji liječnici kamo idu pa ćemo moći vidjeti ima li eventualno koruptivna odnosa između tvrtke i liječnika. Edukacija koju tvrtke sponzoriraju iznimno je vrijedna, ali ne bi smjela biti ograničena samo na nekolicinu uvijek istih liječnika – ističe Strizrep.

Prijeboj novca
Strizrep dodaje da će se između HZZO-a i tvrtke obaviti "prijeboj" za troškove edukacije, što bi trebalo značiti da će se barem dio novca iz HZZO-a ponovno vratiti tamo odakle je i došao, proizvođaču. Pharma industrija, pak, odbija da se ovakvim odnosom rješava problem potkupljivanja liječnika, ali se dovodi u pitanje financiranje skupih edukacija liječnicima, posebno u inozemstvu. A 90% edukacija financira industrija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
08:48 14.04.2010.

Da li ste vi blesavi ili se samo tako cesljate? Sponzoriranje lijecnika na taj nacin je strogo zabranjeno u EU. Lijecnik ce raditi za dobrobit kompanije lijekova, a ne za pacijente! Budale! PLJUC!

MO
momak23
10:07 14.04.2010.

Jadni farmaceuti i farmaceutska industrija,to je najveće leglo novca i najveća svijetska zavjera!

TA
_tajnica
12:26 14.04.2010.

Užasno je jednostavno hračkati. Ali liječnicima poslodavac (a to je država) ne plaća i ne omogućuje dodatnu edukaciju. Bolesti ima i dalje i neke od njih se sve uspješnije rješavaju novim saznanjima i novim preparatima. Nije sve stalo na onome kad se završio studij ili specijalizacija. Kad bi se taj novac usmjerio prema edukaciji - moglo bi se pričati o nečemu, ali sad se radi isključivo samo i jedno o parafiskalnom nametu. Nikada ne bih nikome poželjela situaciju u kojoj postoji lijek, ali liječnik za njega nikad nije čuo, ili još gore - HZZO ga nema na svojoj listi pa ga liječnik ne smije niti primjeniti.