ŠOK ZA STANOVNIKE

Drastično poskupljuju osnovne namirnice u Njemačkoj, možda dođe i do nestašice nekih proizvoda

Foto: Pixabay
Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija
07.10.2021.
u 16:29
Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje se pokušavaju boriti protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači
Pogledaj originalni članak

Osnovne prehrambene namirnice u Njemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

U Njemačkoj će u idućih nekoliko mjeseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prijete” i do 25 posto višim cijenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin. Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cijena. 

Portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vijesti vezane uz trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači tjestenine planiraju povisiti cijene. Na primjer, tjestenina proizvođača Birkel, najvećeg njemačkog proizvođača sušene tjestenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cijene, a tjestetina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja. Razlog poskupljenja je zbog cijena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u posljednjih 12 mjeseci porasli za 40 posto.

Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje se pokušavaju boriti protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama. U prošlosti kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali spriječiti povećanje cijena.

U intervju za njemački Bild, Bernhard Burdick iz potrošačkog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari također daju prijedloge kako umanjiti učinke inflacije. Političar CDU-a Johannes Steiniger, primjerice, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

VIDEO Mlada bankarica iz Škotske pala s balkona u Dubrovniku: “U komi je, u potpunom smo šoku”

Zašto divljaju cijene?

Otkrivamo kad stižu poskupljenja struje i plina: Hrvatima 2,2 mlrd. eura veći troškovi

Cijene plina, električne energije i nafte na europskim i svjetskim tržištima već neko vrijeme divljaju. Cijena litre dizela tako je, primjerice, ovog tjedna u Hrvatskoj premašila prvi put u povijesti 11 kuna. Sadašnje cijene plina su pet puta veće od prijašnjih prosječnih višegodišnjih cijena, što znači da bi se one trebale korigirati u nekome vremenu, no pitanje je kad će do tog doći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

DU
Deleted user
17:59 07.10.2021.

Sve je to željen i planirana posljedica plamdemije...

Avatar Vakserčina
Vakserčina
17:23 07.10.2021.

Hrvatska je svoju pšenicu izvezla jeftino tako da za nas nema zime....

Avatar @promatrač
@promatrač
17:31 07.10.2021.

Kad sam prije nekoliko tjedana ovdje pisao da će osnovne živežne namirnice dok kraja godine i do 40% poskupjeti, dosta njih mi je se tada smijalo.