smjene na hrt-u

Novokmet je smijenio 40 kolega, Kovačić je zasad na pola puta

Foto: Grgur Žučko/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Novokmet je smijenio 40 kolega, Kovačić je zasad na pola puta
15.03.2016.
u 09:50
I nakon Milanovićeva napada na HRT i nakon Karamarkova obrušavanja na Prisavlje uslijedile su – brzopotezne smjene
Pogledaj originalni članak

Odstrel će sigurno trajati još koji dan, a onda će se morati stati jer neće biti više nikoga koga se može smijeniti – ovim riječima jedan kolega s HRT-a posve mirno opisuje trenutačni pohod novoimenovanog v.d. vodstva HRT-a na dosadašnje ravnatelje, glavne urednike, urednike, voditelje... Jer, od 4. ožujka kada je Sabor, nakon što je razriješio Gorana Radmana, za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovao Sinišu Kovačića, jedino o čemu se piše i govori su – smjene. U tih 10 dana “pao” je 21 dotadašnji čelnik ili čelnica programa, redakcija i emisija. I taj broj nije konačan.

Masovna smjena

Hoće li se dogurati do broja 40? A broj 40 spominjemo zato što je u srpnju 2012., nakon što je imenovan za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, Domagoj Novokmet u samo nekoliko dana s dotadašnjih ravnateljskih, uredničkih i voditeljskih mjesta pomeo 40-ak ljudi (Đelu Hadžiselimovića, Stjepana Baloga, Dijanu Čović, Dražena Majića, Jozu Barišića, Sinišu Kovačića, Ivana Jabuku, Dražena Miočića, Brunu Kovačevića, Tončicu Čeljusku, Sandru Križanec...) Nakon Novokmetova tromjesečnog šefovanja HRT-om, za “pravog” glavnog prisavskog ravnatelja, u listopadu 2012., imenovan je Goran Radman, a Novokmet tada postaje v. d. urednika Informativnog programa HTV-a. Obojica nastavljaju sa smjenama. Istina, ne baš tako masovnim. Iz Dnevnika “lete” Goran Brozović i Branko Nađvinski, zbog izjava Ruže Tomašić Dnevnik 3 moraju napustiti Katja Kušec, Denis Latin i Ružica Renić, Velimir Đuretić prestaje biti urednikom zabavnog programa... No u svibnju 2013. smjena sustiže i samog Novokmeta

Oko svake od ovih smjena dogodilo se malo vriske, a onda sve utihne. Jedni šefuju, oni drugi čekaju priliku da opet zauzmu prijašnje pozicije. A ta “prilika” koja se čeka i o kojoj sve ovisi zove se – izbori. Ovisno o tome tko odnese političku pobjedu, odjednom svi oni koji su na Prisavlju bili na iole važnijoj funkciju postaju nesposobni, neprofesionalni, ne uklapaju se u novu viziju.... Miče ih se kao da su oni koji dolaze umjesto njih sve sami novinarski uzori koji su u profesionalnom smislu čisti k’o suza, a od bogatog iskustva kao da pucaju po šavovima. A onda za četiri godine prisavsko se kolo opet zavrti pa slijedi ona “tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gori ustaje”.

Kad političari napadaju...

Javnost, onu masu pretplatnika koja sve to uredno svaki mjesec plaća – nitko ništa ne pita. I oni kao da, već obamrli od svega, pristaju na taj političko-televizijski vrtuljak. Ipak, s tim se ne smije miriti. Iako je svima sve jasno, još ćemo jednom podsjetiti, čisto da svi to vide na jednom mjestu. Dakle, 2013. ondašnji je premijer Zoran Milanović javno napao informativni program HTV-a. Uslijedila je smjena troje urednika. HDZ-ovci su tvrdili da se “nikada u povijesti nije dogodilo da premijer direktno proziva novinare, HRT ...” A onda se nedavno prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko obrušio na HTV kazavši da je “državna televizija u funkciji jedne stranke” poručivši da on ne želi gledati ono što gleda na televiziji koju plaća. I, što slijedi?

>> Smijenjene i Maja Sever, Mirna Zidarić i Tatjana Munižaba

>> Kovačić vraća HRT-ov logotip s crvenim kvadratićima umjesto nedavnog 'jednobojnog'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 146

MA
Maja28
09:40 15.03.2016.

HTV se vraća kući. Vjerujem da će im se drastično povečati gledanost jer je narod ovo jedva čekao. Neovisnu i profesionalnu televiziju.

KA
kacavenda
09:47 15.03.2016.

Xtb bye, ponovo htv

DU
Deleted user
09:56 15.03.2016.

Dakle, u isti koš strpavate Karamarkovu izjavu da je televizija u funkciji jedna stranke, i to nakon što argumentirano iznesete da je Milanović doslovce smijenio 40 (!) urednika na toj istoj televiziji. I što je sad trebalo napraviti, da tako ostane? Nije li ipak Karamarko rekao istinu, nisu li ove smjene ipak opravdane?