Poruka vlastima

Documenta: Jednako tretirajte sve žrtve rata!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Documenta: Jednako tretirajte sve žrtve rata!
01.09.2019.
u 19:54
Kada će hrvatska vlast priznati sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i 90-tih kao žrtve, koji su ne samo stradali u obrani domovine nego i nevino stradali kao žrtve zločina i bezumlja rata?, pitaju iz Documente
Pogledaj originalni članak

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta poručio je u nedjelju hrvatskim vlastima da moraju jednako tretirati sve žrtve Domovinskog i Drugog svjetskog rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili spol.

Documenta u priopćenju tvrdi da ravnopravni tretman žrtava propisan u novom Zakonu o osobama nestalim u Domovinskom ratu nije u potpunosti zaživio

"Prateći izvještaje s događanja na kojima se obilježavao Dan nestalih osoba i s tim povezane aktivnosti najviših državnih dužnosnika, mogao se steći jasan i jednostran dojam da su sve nestale osobe hrvatske nacionalnosti, stradale u Domovinskom ratu, za čiju se sudbinu ne zna te da je ključ rješenja tog pitanja isključivo u državnim strukturama Republike Srbije", poručuju iz Documente. 

Istaknuli su da je premijer Andrej Plenković primio predstavnike obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, bez sudjelovanja udruženja koja okupljaju obitelji stradalih Srba.

Također su ocijenili su da su održane komemoracije primarno vezane za nestale hrvatske branitelje ili civile koji su stradali u velikosrpskoj agresiji, dok za stradale i nestale s druge strane rata, pretežno srpske nacionalnosti, ističu, nije bilo mjesta
Time se, tvrde, još jednom dovelo u pitanje je li hrvatska vlast u stanju priznati sve ubijene 90-tih kao stradale građane Republike Hrvatske kojima dugujemo pijetet. 

"Kada će hrvatska vlast priznati sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i 90-tih kao žrtve, koji su ne samo stradali u obrani domovine nego i nevino stradali kao žrtve zločina i bezumlja rata?", pitaju u priopćenju. Dodaju i kako to otežava mogućnosti humanizacije odnosa cjelokupnog hrvatskog društva prema žrtvama ma koje nacionalnosti one bile.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

RI
rimac444
21:30 01.09.2019.

Dokumenta su jugo srpski uhljebi razne teršeličke, pušići, klasići..i. Ta bagra potcjenjuje i vrijeđa u svakoj prilici žrtve Hrvata više od milijun u monstruoznim zločinim od strane titovih komunista i žrtve u srpskoj agresiji

MA
malopivo
20:31 01.09.2019.

Opet ista prica

IL
ilija26
20:21 01.09.2019.

Pravoslavni uhljebi