Mjerema Reuter

Dijete u kreativnom procesu govori iznutra, treba ga čuti

Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Dijete u kreativnom procesu govori iznutra, treba ga čuti
29.04.2010.
u 10:55
Kreativna terapija glazbom, glumom, plesom i crtanjem kod djece daje izvrsne rezultate
Pogledaj originalni članak

Mejrema Reuter, kreativna terapeutkinja, već nekoliko godina živi na Čiovu. Rođena je Splićanka, ali i svjetska putnica, koja je desetljeća provela po svijetu, najviše u Africi, radeći i pomažući djeci s posebnim potrebama, silovanima i odbačenima...

Novi ritam

Ni sada se nije smirila. Opet je pronašla 30-ak djece s posebnim potrebama kojoj je, kao i njihovim roditeljima, potrebna pomoć. Iako su oni na Hvaru, nije joj teško dva puta na tjedan putovati s otoka na otok. S udrugom mladih Cima vodi projekt rehabilitacije "Novi ritam u Starom Gradu". S djecom priča, pleše, pjeva, glumi, crta, piše...

– Napredujemo sitnim koracima, ali to su izvanredni rezultati! – zadovoljna je Mejrema.

Studirala je medicinu, a završila je Akademiju dramske umjetnosti. Diplomirana glumica spojila je svoju profesiju i senzibilitet za najpotrebitije te se u Trstu uključila u radionicu kreativne terapije i radila s mentalno oboljelima. Živjela je i u Kairu, radila kao glumica, ali humanitarka u njoj nije joj dala mira.

– Uključila sam se u projekt Baby wash, nosili smo sapun majkama u delti Nila, te u projekt sa slijepom djecom, kojima sam pjevala i svirala flautu. Čista glazbena terapija – kaže Mejrema.

I u Kuvajtu je pomagala djeci s posebnim potrebama.

– Oni su bili zaključani u kućama, nisu mogli hodati ni govoriti, a mi smo ih nakon tri godine postavili na pozornicu, glumili su u predstavi. Svi su plakali od sreće. Dijete u kreativnom procesu govori iznutra. Taj jezik moramo slušati – tvrdi Mejrema Reuter. Bila je i u Bangladešu, gdje je radila s paraliziranim ženama, s djecom na ulici... Kaže da uči cijeli život, najviše od prirode.

Svi čuvaju slonića

– U Africi sam vidjela kako cijelo krdo slonova okruži slonića koji ima neki problem. Svi ga čuvaju dok ne prohoda. A kako se ponašaju ljudi? – pita se Mejrema i zaključuje da najslabiji članovi društva moraju biti naša najveća briga.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.