Krstičević:

Usredotočen sam na nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Usredotočen sam na nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova
18.09.2017.
u 23:17
Krstičević je naglasio da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo "ako želi biti država" te da je u tijeku zahtjev za ponudama u vezi s nabavom vojnih zrakoplova.
Pogledaj originalni članak

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je danas u Splitu odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s nejasnoćama glede remonta MIG-ova kako je usredotočen na nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova te neka u vezi s MIG-ovima "institucije rade svoj posao."

"Fokusiran sam na nove sposobnosti koje su nam potrebne za jačanje Hrvatske vojske, to jest na novi višenamjenski borbeni avion, a što se tiče MIG-ova institucije neka rade svoj posao", rekao je Krstičević u Splitu, gdje je bio na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 26. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

Krstičević je naglasio da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo "ako želi biti država" te da je u tijeku zahtjev za ponudama u vezi s nabavom vojnih zrakoplova.

Krstičević: Sve više mladih želi služiti vojni rok

Ponovio je kako je pokrenuo inicijativu da se školski brod "Jadran" iz Crne Gore vrati u Hrvatsku dodajući da je taj brod 1991. bio u Crnoj Gori na remontu.

"Prošlog tjedna poslao sam drugo pismo ministru obrane Crne Gore i nadam se kako ćemo u duhu prijateljskih, dobrosusjedskih i partnerskih odnosa taj brod vratiti jer pripada Hrvatskoj ratnoj mornarici i u kontinuitetu je bio u vlasništvu Republike Hrvatske", rekao je Krstičević. Dodao je kako je planirano da se na tom brodu obavlja izobrazba budućih pomorskih časnika.

Krstičević je potvrdio kako je u porastu zanimanje mladih u Hrvatskoj za dragovoljno služenje vojnog roka.

"Imamo ogroman interes hrvatskih mladih ljudi da žele služiti dragovoljno vojni rok, a jako je puno žena koje žele također služiti dragovoljno vojno osposobljavanje", istaknuo je Krstičević te dodao da je kao ministar obrane sretan zbog takvih pozitivnih trendova.

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a generalom Mercierom

General Mercier je u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) OS RH.

Zahvalivši mu na dolasku u Hrvatsku i Split, ministar Krstičević ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru. 

Ministar Krstičević je također naveo i ogroman angažman Oružanih snaga RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom Oružanih snaga RH u UN-i, NATO-u i EU operacijama i misijama. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KR
kruti194
08:40 19.09.2017.

ali mnogi ne žele da budemo država, a prvi je izgleda tvoj šef!!!

DG
davorsimic60@gmail.com
13:30 19.09.2017.

Uz ovakve "stručne ", "domoljubne" i zlonamjerne komentare izgubi se volja za bilo što napisati. No ipak hoću, naime ako ne posjedujemo takav vid zrakoplova, onda moramo zaštitu našeg zračnog prostora plaćati susjednoj državi koja je u NATO savezu ( Mađarskoj, Italiji ili Austriji ). Slovenija je do sad plaćala Italiji čini mi se 18 milijuna eura godišnje, zaštitu njihovog zračnog prostora. Navodno i da svi preleti civilnih zrakoplova i prometa ide u blagajnu Italije. Pa se stoga može izvući nekakav zaključak. No ni to nije sve, naime u slučaju napada ili agresije nekih komšija imamo ipak s nečim odgovoriti i zaštititi se. Što se pak tiče Ministra Krstičevića i objeda o proviziji koju mu pripisuju, da možda se i to može dogoditi. Osobno vjerujem u g.Krstičevića , a ako me i on razočara onda neka ide sve do vraga.

BM
branko.mihalic1
08:41 19.09.2017.

mig-kanader sve u jednom ima ih na hrelicu