Presuda

Cvitanušićeva izjava bila je diskriminirajuća

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Cvitanušićeva izjava bila je diskriminirajuća
04.12.2013.
u 23:42
Upravitelj zatvora u Osijeku rekao je da maloljetnike ne smije staviti u sobu s “homoseksualcima” da ne bi negativno utjecali na njih
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud dao je za pravo lezbijskoj grupi Kontra koja je zbog diskriminacije na temelju spolne orijentacije tužila bivšeg upravitelja zatvora u Osijeku Tomislava Cvitanušića. Predmet tužbe bila je njegova izjava da se uz suglasnost suca maloljetnici smještaju u ćelije s odraslim zatvorenicima, pod uvjetom da te osobe neće negativno utjecati na njih. “To znači da ih ne smijemo smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela”, izjavio je Cvitanušić za Večernji list govoreći o prekapacitiranosti zatvorskog sustava.

Odluka Vrhovnog suda uslijedila je nakon što je zagrebački Županijski sud odbio tužbu i tužbeni zahtjev lezbijske grupe, na što se Kontra žalila.U priopćenju koje je jučer poslala Kontra navodi se da je zagrebački Županijski sud do sada odbio pet udruženih tužbi koje su podnijeli zbog diskriminacije na temelju spolne orijentacije. Vrhovni sud tri je takve presude preinačio i usvojio tužbe.

No, još se čeka na donošenje presude u slučaju u kojem je tužena vjeroučiteljica koja je učila djecu da su homoseksualci bolesni ljudi. Radi zaštite prava LGBT osoba Kontra od Ministarstva pravosuđa traži hitnu edukaciju sudaca.

>> Zatvorenici nemaju internet, ali naučili su kako se njime služiti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar puky
puky
08:02 05.12.2013.

... negativan utjecaj je vrlo širok pojam ... nisam siguran da su kriminalci -homoseksualci u zatvorima izvori drugih osim negativnih utjecaja ... pa nije lik kazao ništa protiv njihove seksualne sklonosti ili ljudskih sloboda već samo da su u cijelosti štetni i negativni za maloljetne delikvente ... što nam dalje slijedi ? ... ako se na ulici ne budemo klanjali homoseksualcima činit ćemo neko kazneno djelo ? ... strava ...

Avatar H/S/P
H/S/P
07:44 05.12.2013.

Nista nije rekao sta nije istina,cak je opasno staviti ih zajedno.

Avatar Semper5
Semper5
08:18 05.12.2013.

Pitam se kamo sve ovo vodi. Uvodi se selektivni verbalni delikt, gdje više čovjek ne smije imati svoje mišljenje niti ga izraziti, a glede homoseksualnosti, dok s druge strane postaje posve legitimno i legalno neistomišljenike nazivati pogrdnim nazivima i diskriminirati ljude po osnovi vjeroispovjesti ili svjetonazora. Ne smiješ se, dakle, negativno izražavati o homoseksualnosti, ali smiješ negativno o katoličkoj vjeri. Samo još jedan apsurd hrvatskog pravosuđa.