Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online iza rešetaka

Zatvorenici nemaju internet, ali naučili su kako se njime služiti

'03.01.2013., Osijek - Zatvorenici osjeckog zatvora na Gajevu trgu tuzilo je tu kaznenu ustanovu zbog losih uvjeta smjestaja. Prostorija za razgovor.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
1/3
08.01.2013.
u 19:18

– Zakonski su propisana četiri četvorna metra i deset kubika po zatvoreniku. Tužili su nas jer u 25 kvadrata, prema tome, treba biti šest zatvorenika, a bilo ih je osam – navodi Tomislav Cvitanušić, upravitelj zatvora u Osijeku

Baš kao i na pravim prozorima, i pogled u virtualni svijet za njih ima "rešetke". Stanovnici osječkog zatvora nemaju pristup internetu. No, to ih nije spriječilo da nauče kako se služiti njime. Njih šestero pohađalo je u zatvoru tečaj za računalnog operatera. Nekima je to bio prvi kontakt s računalima.

Upis u radnu knjižicu

– O internetu su učili kroz program koji ga simulira. Ima sve aplikacije kao i pravi internet. I uspješno su svime ovladali – zadovoljna je Ljubica Pavličević iz učilišta Algebra koje je vodilo tečaj. U školskim su klupama sjedili svaki dan po četiri sata, šest tjedana. Riječ je o projektu edukacije zatvorenika ovisnika koji je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa.

– Tečaj im se upisuje u radnu knjižicu. Kada izađu, nove vještine će im, nadamo se, pomoći pri zapošljavanju – ističe Tomislav Cvitanušić, upravitelj zatvora u Osijeku. Pojedini polaznici imaju samo završenu osnovnu školu, a svi su mlađi od 25 godina. U osječkom zatvoru su 182 osobe, a kapacitet je oko 130 ležajeva. No, toliko je zatvorenika posljednji put bilo devedesetih godina. U zgradama u najstrožem centru grada u posljednjih je godinu i pol pod ključem znalo biti i do 255 osumnjičenika i osuđenika. Spavalo se i na podu. Upravo je zato na zatvorsku adresu lani stiglo oko 40 tužbi zbog navodnih nehumanih uvjeta. Zatvorenici su tražili odštetu u prosjeku od oko 30.000 kuna.

Čekaju rasterećenje

– Zakonski su propisana četiri četvorna metra i deset kubika po zatvoreniku. Tužili su nas jer u 25 kvadrata, prema tome, treba biti šest zatvorenika, a bilo ih je osam – navodi Cvitanušić.

U sobi od 38 kvadrata znalo se gurati i do 20 zatvorenika. Cvitanušić, pak, smatra da se poštuju sva prava zatvorenika.

– Uvjereni smo da imaju potpunu skrb – ističe. Ni jedna presuda još nije donesena, no ne isključuje i mogućnost da pojedinci u tome vide mogućnost zarade. Uredili su lani, nastavlja, zatvorsku kuhinju, kupaonicu i praonicu rublja. U svakoj je sobi TV, a u većima je i još jedan, za stanare koji igraju igrice, kako ne bi ometali ostale. Dopušteni su im Playstation 1 i 2. Subotom imaju kinopredstavu... Cvitanušić se nada da će rasterećenje donijeti najavljena proširenja kaznionica u Šibeniku i Zagrebu.

>> Zbog loših uvjeta zatvorenici traže 50 milijuna kuna odštete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije