Perad zaražena salmonelom

Crna Gora uputila prosvjed Albaniji: Na obali pronašli strvine peradi i stoke

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL
Crna Gora uputila prosvjed Albaniji: Na obali pronašli strvine peradi i stoke
10.10.2019.
u 21:57
Crnogorska uprava za sigurnost hrane, nakon obilaska terena ustvrdila je da je riječ o prekograničnom problemu "da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi"
Pogledaj originalni članak

Crnogorska vlada u četvrtak je uputila prosvjed Albaniji zbog ekološkog incidenta u pograničnom vodotoku rijeke Bojane kojom već desetak dana s albanske na crnogorsku stranu obale stižu strvine peradi i stoke. Službena Podgorica priopćila je da će o svemu žurno obavijestiti svoje međunarodne partnere.

"Crnogorska strana je u obavezi da o svemu obavijesti svoje međunarodne partnere, što će biti urađeno u žurnom službenom postupku", priopćeno je iz crnogorske vlade.

Crna Gora i Albanija dijele 146 kilometara granice od kojih južna granica ide rijekom Bojanom do Jadranskog mora. Od 30. rujna na više lokacija uzvodno uz obalu rijeke Bojane mještani su pronašli veću količinu plastičnih vreća s uginulom peradi kao i strvine krava i svinja.

Crnogorska uprava za sigurnost hrane, nakon obilaska terena ustvrdila je da je riječ o prekograničnom problemu "da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi".

Nakon laboratorijske analize uginule peradi potvrđeno je prisustvo salmonele. Crna Gora u prosvjedu navodi da ekološki incidenti ugrožavaju imidž Ulcinja, kao prestižne turističke destinacije.  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.