Mjere zaštite

Cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje pasa na potresom pogođenom području besplatno do kraja godine

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje pasa na potresom pogođenom području besplatno do kraja godine
29.01.2021.
u 22:21
Ministarstvo poljoprivrede pojašnjava da je u cijepljenje uključeno i čipiranje kada je potrebno i sve neodvojive aktivnosti provedbe mjere cijepljenja pasa protiv bjesnoće
Pogledaj originalni članak

Elementarna nepogoda, razoran potres na Baniji, dovela je do izmjene Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti u dijelu koji govori o financiranju troškova istih.

Kad su psi u pitanju, iz državnog proračuna pokrit će se cijepljenje protiv bjesnoće na područjima jedinica lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja i Topusko u sastavu Sisačko-moslavačke županije. Iako u Naredbi koju potpisuje ministrica poljoprivrede stoji da će se iz državnog proračuna pokriti i troškovi čipiranja, u priopćenju Ministarstva poljoprivrede čipiranje se ne spominje. Na koji način će se provesti ova mjera, trebaju li se posjednici životinja negdje posebno javiti ili jednostavno doći kod veterinara te što je s troškovima čipiranja, upitali smo Ministarstvo poljoprivrede.

– Vlasnici kućnih ljubimaca mogu kontaktirati veterinare ili doći s kućnim ljubimcem kod veterinara u veterinarsku organizaciju. Predviđeno je da financiranje cijepljenja pasa protiv bjesnoće traje do kraja 2021. godine. Apeliramo na vlasnike pasa da se u skladu s predviđenim terminom cijepljenja koji je upisan u putovnicu za kućne ljubimce jave svojim veterinarima – odgovaraju nam iz Ministarstva, a na ponovljeni upit što je s plaćanjem čipiranja, jer u Naredbi piše da je i ona za vlasnike besplatna, dodaju:

– Kako je i navedeno u predmetnoj Naredbi, sve vezano za cijepljenje pasa protiv bjesnoće za vlasnike koji imaju prebivalište i boravište na navedenim područjima plaća se iz državnog proračuna. U cijepljenje je uključeno i čipiranje kada je to potrebno i izdavanje putovnice za kućne ljubimce i upis svih podataka koji su određeni Pravilnikom o označavanju pasa, a neodvojive su aktivnosti provedbe mjere cijepljenja pasa protiv bjesnoće – piše u odgovoru Ministarstva.

Jedan od razloga donošenja ove Naredbe, osim zaštite zdravlja životinja i ljudi od zoonoza, dobrobit je životinja. Ministarstvo poljoprivrede pruža još jednom mogućnost svima koji do sada nisu pse čipirali, a samim time nisu ih mogli ni cijepiti protiv bjesnoće, da to učine besplatno. Iz državnog proračuna pokrit će se i nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su nam i informaciju da postoje poteškoće u opskrbi polivalentnim cjepivom protiv zaraznih bolesti pasa. Prema njihovim saznanjima, do zastoja u opskrbi tržišta došlo je zbog Covida-19, a normalizacija se očekuje početkom veljače.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.