stoka nestaje na putu od farme do klaonice

Ćevapi od ilegalnog mesa: Inspektori uništili četiri tone mesa i stoke

Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
meso
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.03.2016., Sibenik - Bogata ponuda svjezeg mesa u sibenskim mesnicama. Photo:
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
meso
06.07.2016.
u 08:15
Stoka u Hrvatskoj na putu od farme do klaonice nestaje i na crno dolazi u objekte i na tržište. Ne znam koliko, ali što radi inspekcija, pita se Milivoj Medven iz MM mesnica
Pogledaj originalni članak

Ne daj Bože da se nešto dogodi i da nam EU zbog propusta sa sigurnosti hrane zabrani izvoz. No činjenica je da stoka u Hrvatskoj na putu od farme do klaonice nestaje i na crno dolazi u objekte i na tržište. Ne znam koliko, ne želim ni u nikoga uprijeti prstom, ali se pitam što radi inspekcija i tko je imenom i prezimenom odobrio te objekte, među kojima je, osim ilegalnih, očito i dosta legalnih – i to prve kategorije – kaže poznati mesar Milivoj Medven iz MM mesnica, nakon što se Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo kako je u koordiniranoj akciji njihovih inspektora i Ministarstva financija u dva inspekcijska nadzora 17. i 24. lipnja oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, pet teladi i jedno june ukupne težine 1872 kg.

Doplutala “plutajuća” goveda

Tko je točno bio na udaru, nije objavljeno, osim da su obuhvaćeni odobreni objekti za klanje papkara, registrirane mesnice te jedan privatni stambeni prostor u kojem se obavljala proizvodnja ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima – na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te tri lokacije na području Šibensko-kninske županije. Nastavak je to akcije Mesar 2016., u kojoj je u svibnju palo 10-ak mesnica i klaonica, nakon što je Večernji list objavio priču o više od 40 tisuća “plutajućih” goveda proteklih godina, koja su otpravljena s farme, ali nikad nisu stigla u klaonicu. Naši sugovornici tada, pa i Milivoj Medven, za to su, među ostalim, krivili ukidanje ovlaštenih veterinara kod utovara i istovara stoke, premalo kontrole, ali i visok PDV od 25% koji pogoduje razvoju crnog tržišta. Za razliku od goveda, svinje, perad i ostalo, ne moraju se ni označavati, koliko je tek njih nestalo? Jedino što je sigurno, tvrdio je tada naš izvor, da smo mi sve to “na crno pojeli”. Neke legalne klaonice tjedno zakolju samo jedno govedo ili svinju, a imaju i tri i više mesnica. No Medven kaže kako je sve to tek vrh ledenog brijega, koji bi nam se mogao obiti o glavu kroz pitanje kvalitete i sljedivosti mesa – i baca sjenu na ozbiljne mesnice koje drže do pravila i ugleda.

Jakovina u središtu ‘crnjaka’

Medven je, tvrdi, svojedobno Tihomira Jakovinu odveo do prozora njegova ministarstva i rekao mu kako i on otamo može vidjeti gdje se u centru Zagreba dime i suše proizvodi na crno. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako pojačani nadzor mesnica, klaonica i stoke ne može biti samo kampanja, nego kontinuirana, zajednička akcija svih mjerodavnih radi zaštite zdravlja ljudi, sljedivosti proizvoda u kontroliranim tehničkim uvjetima te svih onih koji rade “lege artis”. Procjene su da je 15-20% prometa mesom i stokom u sivoj zoni, što samo u slučaju prodaje crvenog mesa, od kojega su ukupni prihodi lani bili 6,5 mlrd. kn na domaćem tržištu, znači više od 1 mlrd., koja se kroz nabavu žive stoke, veleprodaju i maloprodaju mesa multiplicira.

>> Zaplijenjeno i uništeno više od dvije tone sumnjivog mesa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

Avatar krcedolac
krcedolac
08:23 06.07.2016.

U Šibeniku ni pasa lutalica više nema....

Avatar navijač
navijač
08:22 06.07.2016.

Nema inspektora koji neće prihvatiti mito , a i nebi bio nikada ni postavljen na to mjesto da je pošten. Naivno bi bilo vjerovati da se takvo što nemože spriječiti ako se hoće ali očito netko u policiji i u saboru dobiva dio kolača.

DU
Deleted user
08:43 06.07.2016.

Unatoč otkrivene 4 tone ne kontroliranog mesa naše nas službe uvjeravaju da smo sigurni i da jedemo ispravno meso. Mislim da bi svi oni koji se olako razbacuju ovakvim izjavama morali krivično odgovarati jer je evidentno da obmanjuju javnost! Kontrola kojoj je cilj trajno poboljšati stanje ne radi se jednom u svakih 5 godina nego svaki dan na svim područjima!