nameće se niz pitanja

Capak: Evaluaciju pandemije napravit ćemo do ljeta

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Krunoslav Capak o objavi WHO-a da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu opasnost za zdravlje
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Krunoslav Capak o objavi WHO-a da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu opasnost za zdravlje
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Krunoslav Capak obratio se medijima nakon sjednice Vlade
19.05.2023.
u 13:28
- Imali smo prije dva dana u Ministarstvu zdravstva sastanak s američkim stručnjakom koji je u Americi vodio jedan takav proces evaluacije njihove reakcije na pandemiju pa smo razmijenili iskustva i razgovarali o tome što bi sve jedna takva evaluacija trebala sadržavati - kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak
Pogledaj originalni članak

Formalno proglašenje kraja pandemije svi su pozdravili i većina nastoji ne misliti više na sve teške stvari koje je COVID-19 donio. Međutim, pandemija takvih razmjera kao što je bila ova iza nas svakako i nakon svog kraja ostavlja brojna pitanja na koja treba odgovoriti. Što smo iz pandemije naučili i kako nam to iskustvo može pomoći za moguće buduće situacije? Jesmo li usvojili neka znanja i modele koje u novim kriznim okolnostima možemo odmah primijeniti bez lutanja i što možemo očekivati od pojedinih poteza? To su samo neka od niza pitanja koje se nameću i na koja bi stručnjaci trebali dati odgovor.

- Potrebno je razmišljanje da se dio stručnjaka u javnom zdravstvu bavi prirodnim kriznim stanjima i mogućim novim pandemijama – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na Kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu. Pitali smo prof. Capaka dokle se s tim razmišljanjima stiglo i hoće li se evaluirati sve što je pandemija donijela i uzrokovala.

VEZANI ČLANCI:

- Dogovorili smo da ćemo napraviti takvu stručnu evaluaciju, vidimo ovih dana u medijima da neki evaluiraju, a bez neke stručne podloge. Imali smo prije dva dana u Ministarstvu zdravstva sastanak s američkim stručnjakom koji je u Americi vodio jedan takav proces evaluacije njihove reakcije na pandemiju pa smo razmijenili iskustva i razgovarali o tome što bi sve jedna takva evaluacija trebala sadržavati. Mi ćemo je svakako napraviti i javno objaviti, ali na stručnim i znanstvenim osnovama. Kada, teško mi je reći, ali vjerojatno do ljeta – najavio je Krunoslav Capak.

Inače, Ministarstvo zdravstva ima svoj krizni stožer osnovan po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji objedinjuje preventivnu medicinu, primarnu zdravstvenu zaštitu i kliničku medicinu te hitnu pomoć odnosno sve grane medicine. Stručnu podlogu za reakcije daje HZJZ-u, naročito u situacijama kada je potrebna epidemiološka, preventivna reakcija, kao u vrijeme poplava 2015. godine, u pandemiji itd.

VIDEO Kraj pandemije i u Hrvatskoj: Vlada prihvatila Berošev prijedlog

- HZJZ ima stručnu skupinu koja se već dugo bavi kriznim stanjima i reakcijom na krizna stanja. Međutim, razmišljamo da osnujemo jednu posebnu organizacijsku jedinicu u HZJZ koja će se posvetiti organizacijom i funkcioniranjem u kriznim stanjima i pripremom za krizna stanja - kazao je Capak.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.