Dilema bivšeg saborskog zastupnika

Bunjac u Irskoj o deložacijama: Je li Živi zid trebao biti oštriji?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Branimir Bunjac obratio se medijima i komentirao stanje u ŽĆivom zidu
Branimir Bunjac i Ivan Pernar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Branimir Bunjac i Vladimira Palfi
07.09.2020.
u 08:51
- Postali su beskućnici, zaštitari su preuzeli kuću i osiguravali je, vjerojatno za neku banku - ispričao je na svom profilu na Facebooku Bunjac.
Pogledaj originalni članak

Bivši saborski zastupnik dr. sc. Branimir Bunjac koji se prije više od pola godine preselio u Irsku, opisao je kako tamo izgledaju deložacije kakve su svojedno on i kolege iz Živog zida sprječavali diljem Hrvatske. Irci su, kaže, kulturni i ljubazni, no kad im stanete na žulj, čini se da su dosta temperamentniji od Hrvata.

Opisao je slučaj otprije dvije godine, kad je 25 zaštitara s psima upalo u kuću troje staraca i izbacili na ulicu.

- Postali su beskućnici, zaštitari su preuzeli kuću i osiguravali je, vjerojatno za neku banku - ispričao je na svom profilu na Facebooku Bunjac.

No, ubrzo se okupilo 50 aktivista i tzv. letećeg antideložacijskog odreda. Na lica su stavili maske, naoružali se bejzbol palicama i doslovce polomili zaštitare. Završilo je s osam teško ozlijeđenih, više hospitaliziranih, zapaljena su četiri auta i ubijen je pas.

- Počeo sam razmišljati o tome da smo možda i mi u Živom zidu trebali biti aktivniji i oštriji, pružati žešći otpor od sjedenja na podu i držanja za ruku. No, koliko god analizirao, ostajem kod toga da je nenasilna borba najbolja. Ne treba poticati ljude na nasilje, čak ni kad su visoko plemeniti ciljevi pred nama i kad je velika napravda. Čovjek treba ostati smiren i boriti se na demokratski način. Tu sam nekako najbliži politici koju je vodio Stjepan Radić. Problemi EU su svugdje isti, svugdje postoje deložacije, ali i otpor. Sad bi bilo zanimljivo vidjeti mogu li se te snage otpora povezati na široj razini i jednom u budućnosti ipak promijeniti neke stvari - pita se Bunjac.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ZA
zadar1
09:45 07.09.2020.

čisti zahode i šuti🤣🤣🤣🤣

FA
fajlpz
09:10 07.09.2020.

Ajde molim te ako ti je dobro ostani tamo.

IG
igorl
11:35 07.09.2020.

Nis nije napravio dok je bio zastupnik, nikakav razuman prijedlog nije dao, pokupio je 4 godine place zastupnika i osigurao duznosnicku penziju. Na kraju svega otisao u Irsku. Osobno mu ne bi dao da mi ovce cuva. Koga uopce briga sto on misli i prica.