Stečeno kriminalom

Blokirana imovina od pola milijarde kn, a oduzeto tek 10 mil.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Sanader Fimi media
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
oduzimanje imovine
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Polančec (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
\'27.10.2009., Zagreb - Nastavak sudjenja Vladimiru Zagorcu i Susanne Bunjevac Di Mauro, koja se nije pojavila na Opcinskom kaznenom sudu. Photo: Petar Glebov/24sata\'
09.01.2013.
u 18:51
AUDIO: Prema godišnjim izvješćima DORH-a od 2006. (bez podataka za 2012.), “oduzeta” je imovina vrijedna 83 milijuna kn, ali zasad je tek možda deseti dio te imovine stvarno oduzet
Pogledaj originalni članak

Naša je država prije dvije godine shvatila kako je kriminalcima najteže podnijeti kad ih se udari po džepu pa je tada stavljen naglasak na oduzimanje imovinske koristi.

Srbija je to spoznala nešto ranije te postala lider, ne samo u regiji, u zapljeni kriminalom stečene imovine u protuvrijednosti 350 milijuna eura što bi, s obzirom na količinu blokirane imovine, uskoro moglo dosegnuti pola milijarde eura. Oni kriminalnu imovinu dijele socijalnim, sportskim i drugim institucijama i udruženjima, a u posjedu imaju 150 oduzetih kuća, stanova, hotele, restorane, poslovne prostore, vozila, umjetnička djela... Kod nas je, prema podacima Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), ažuriranim 1. siječnja ove godine, oduzeta imovina vrijedna 7,543.684 kune (milijun eura) plus neprocijenjeni teretnjak i tri stana (ukupno 204 četvorna metra).

“Oduzeto” i oduzeto

To je stvarno oduzeto. I Državno odvjetništvo u godišnjim izvješćima navodi “oduzetu imovinu”, ali nakon što smo utvrdili nesklad s podacima koje vodi AUDIO, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel potvrdio nam je da DORH koristi podatke kojima raspolaže na temelju nepravomoćnih presuda. Dakle, to nije stvarno oduzeta imovina, što je greška koju mediji često rade kod prezentacije tih podataka. Dio tih iznosa neće nikad biti stvarno oduzet jer počinitelji kaznenih djela nemaju nikakve imovine, dio se presuda u žalbenom postupku izmijeni, a za dio treba vremena da se provedu pravomoćne presude.

Recimo, dr. Drago Rubala 29. studenoga nagodio se s USKOK-om pa je pristao da mu se oduzme stan u središtu Zagreba vrijedan 1,6 milijuna kuna i još 79.320 eura, ali to očito još nije provedeno jer se izvješće AUDIO-a od 15. studenoga nije uvećalo. Tako je i Vladimiru Zagorcu u aferi Dragulji u pravomoćnoj presudi iz siječnja 2010. izrečeno oduzimanje imovinske koristi od 39,4 milijuna kuna, ali se i danas još vode ovršni postupci jer država nije uspjela naplatiti taj iznos. U slučaju Dubai, pak, porezniku Zdravku Markaču i njegovoj majci u nepravomoćnoj presudi “oduzeto” je 3,5 milijuna kuna, što je DORH pribrojio u izvješću o “oduzetoj” imovini za 2009. Ali, Vrhovni je sud tu presudu ukinuo i novo je suđenje u tijeku.

U Crnoj Gori 41 milijun

Prema godišnjim izvješćima DORH-a od 2006. do kraja 2011. (za 2012. nemaju podatke), samo u koruptivnim predmetima i organiziranom kriminalu “oduzeto” je ukupno 83 milijuna kuna. Od 2006. do 1. studenoga 2012., prema DORH-u, “zamrznuta” je imovina vrijedna 536 milijuna kuna (bez podataka za 2008.) ili oko 71 milijun eura. Tu je i imovina bivšeg premijera (u vrijednosti oko 29 milijuna kuna), HDZ-a, Damira Polančeca, kao i višemilijunski vlasnički udjeli i imovina ostalih optuženih “podravkaša”...

Usporedbe radi, u Republici Srpskoj, koja je imovinski rat kriminalu objavila koji mjesec prije nas, blokirano je nešto više od 100 milijuna kuna, no još ništa nije trajno oduzeto. Ministar financija Crne Gore lani u svibnju objavio je da su blokirali imovinu stečenu kriminalom vrijednu 41,2 milijuna eura, a oduzeli su 80.000 eura. Tek ove, a naročito idućih godina, u nas treba očekivati rezultate s kojima se nećemo sramiti usporedbe sa Srbijom.

>>USKOK 2008. oduzeo 851.000, a za dvije godine čak 32,7 mil. kn

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

IV
Ivekivek
18:59 09.01.2013.

U HR to ide ovako Ukradeš 100 mil, dokažu ti 10, vratiš deset, odslužiš 2-3 godine i ostane ti 90 000 000,00?? Šimonović je htio donijeti antimafijaški zakon gdje bi ti oduelei sve nakon dokazanih 10 mil a da bi ti nešto ostalo moraš dokazati da si nešto pošteno stekao... Kod nas je samo problem što mafija koja donosi zakone neće donijeti antimafijaški zakon. Tko bi donosio zakon protiv sebe? I SDP je puno zakona promijenio ali to mu ne pada na pamet mijenjati...jer zna da ga nova mafijaška većina u saboru neće usvojiti kao ni stara.

OB
-obrisani-
19:07 09.01.2013.

Postoji li neki pošteni HDZ-ovacv?

VA
vadis
18:57 09.01.2013.

Sanaderu i druzini svu nezakonit stecenu imovinu oduzeti. A to znaci da ti lopovi nece imat nista. Inace, svim lopovima mora se oduzimati ukradjenu imovinu.