Vjera i socijaldemokracija

Bernardić se približava Crkvi, SDP podvojen

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Davor Bernardić
25.10.2017.
u 17:11
Novi trendovi izbili su na vidjelo kad je šef SDP-a dao potporu članu stranke Mirku Lukiću za osnivanje udruge Kršćanskih socijaldemokrata
Pogledaj originalni članak

Otkako je postao šef SDP-a, Davora Bernardića više se puta moglo vidjeti na misama, ne samo na polnoćki, a nedavno je dao i javnu potporu Mirku Lukiću, članu SDP-a, za osnivanje udruge Kršćanskih socijaldemokrata. Uz sve to u vodstvu SDP-a zadnjih dana se problematizira i informacija da će stranka u Saboru kod imenovanja članova Nadzornog odbora HRT-a podržati Antuna Paveškovića kod kojeg nekima u SDP-u smeta što je prije dvije godine postao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Ne dijeli ljude po vjeri

Zbog svih ovih primjera mnogi SDP-ovci iz vrha stranke kolutaju očima i pitaju se što to Bernardiću, a i cijeloj stranci, uopće treba. Drugi dio pita se u čemu je problem te naglašava da Bernardić samo dokazuje da se može biti i vjernik i socijaldemokrat. U svakom slučaju, svi su primijetili da sam vrh SDP-a vodi neku novu politiku približavanja prema Crkvi i baš svi imaju svoj stav radi li Bernardić to dobro ili ne i hoće li u konačnici stranka od toga imati ikakve koristi.

Iz izvora bliskih Bernardiću poručuju kako je predsjednik SDP-a praktični vjernik koji ide na mise i u svoju župu i kako on od toga ne radi nikakve medijske spektakle. Poštuje, kaže, sve vjernike i sve vjerske blagdane i ne dijeli ljude po vjerskoj ni nacionalnoj osnovi.

– SDP je svjestan da su mnogi naši birači ateisti i agnostici, ali isto tako među mnogim našim biračima i simpatizerima ima i velik broj vjernika svih vjeroispovijesti – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

To što je Bernardić vjernik ne znači da od stranke treba raditi cirkus – poručuje pak jedan saborski zastupnik SDP-a.

– Ako se već želi približiti Crkvi, onda se to ne radi na ovakav način. Ovo je podilaženje. Može imati sastanke, službene kontakte s Crkvom ili dijelom Crkve. Ovo ne sliči ni na šta – kaže. Član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević poručuje pak da je sloboda vjere imanentna socijaldemokraciji te podsjeća da je Bernardićev protukandidat na zadnjim unutarstranačkim izborima za šefa SDP-a Ranko Ostojić osvojio nemalih 35 posto glasova članstva, a u svojoj se kampanji aktivno zauzimao za reviziju Vatikanskih ugovora.

Opcija koja brani Ustav

– U situaciji kada Katolička crkva ne nastupa bona fide prema sekularnosti zagarantiranoj Ustavom zadaća je SDP-a da se bori protiv toga, SDP mora biti opcija koja brani Ustav – poručuje pak Glavašević.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

ST
stefj
17:32 25.10.2017.

Ma bernardić ne zna kud bi sa sobom, a kamoli što da radi sa strankom. Problem je što mu je sada stranka ekstremno lijevo, daleko od socijaldemokracije, zapravo od demokracije uopće... Ako uvaži pluralizam u društvu kao civilizacijski doseg, pola stranke će ga užasnuto napustiti. A ako ostane na sadašnjoj doktrini, stranka će mu odumrijeti kako odumiru partizani i jugoslaveni... Za Boljševike i jače komuniste imamo Kapovića i Borić, tako da tu na ljevici SDP nema puno mjesta. Zato se u zadnje vrijeme koristi puno s galamom, besmislenim pljuvanjem i populizmom, no tu se već nalazi Most. Ako još prihvati i crkvu, bit će isti Most... Nije se lako negdje smjestiti niti na umjerenoj ljevici, kada taj dio već poprilično pokriva Plenković. A tek ako ostavi Marasa, Stazića, Glavaševića i sl. kao glasnogovornike stranke, past će mu stranka na ispod 10%...

SN
Samo naprijed
17:36 25.10.2017.

SDP, izgubljena stranka ili stranka izgubljenih i posvađanih luzera. Jedina jača i zajednička strana im je bezuspješno bljuvanje. U bljuvanju sei Bernardićevi Milanovićevi sljedbenici dobro slažu. Skoro jedino što znaju...

LU
Lujo123
17:28 25.10.2017.

Ovo je prvi put da SDP ne ide u konfrontaciju sa 99 posto Hrvata. Možda im neke stvari dođu iz guze u glavu, ali mislim da je kasno!