30. obljetnica preleta MIG-om

Banožić: Selak je neprimjereno komunicirao, ali ja nisam radio popis pozvanih niti ikome branim da dođe

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Banožić: Selak je neprimjereno komunicirao, ali ja nisam radio popis pozvanih niti ikome branim da dođe
16.05.2022.
u 12:29
Dobro se sjećam situacije upravo iznad Vinkovaca kada sam i prvi i drugi i treći puta doživio sa svojom obitelji što to znači ratno zrakoplovstvo vojsci kada ga nema
Pogledaj originalni članak

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama. 

- Čast mi je što sam danas ovdje gdje imamo priliku prisjetiti se trenutka prije 30 godina i preleta gdje se okrenula jedna nova povijest za Hrvatsku i hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Upravo danas bi ovaj MIG trebao biti podsjetnik ne samo na vrijeme od prije 30 godina nego i za nas je obilježavanje jednog novog trenutka, jednog budućeg razvoja hrvatskog ratno zrakoplovstva. Dobro se sjećam situacije upravo iznad Vinkovaca kada sam i prvi i drugi i treći puta doživio sa svojom obitelji što to znači ratno zrakoplovstvo vojsci kada ga nema. Svim novim generacijama, ja sam siguran da ćete pružiti pomoć kao što ga pružate i svakodnevno u svojem radu - rekao je ministar Banožić. 

Komentirao je i zašto na obljetnicu nije pozvan pilot Ivan Selak koji je prije 30 godina bio uz pukovnika Ivandića. 

- Selak je u posljednjih godinu dana već nekoliko puta izlazio u medije, s mog osobnog stajališta, komunikacija koju je koristio mislim da je neprimjerena. Neprimjereno prije svega jer na taj način prezentira dobar dio HV-a koja poštuje ono što je radio kao pilot. To je ovo sa stručne strane. S osobne strane to govori najbolje o njemu. Mogu reći da nisam sudjelovao u stvaranju popisa niti ikada to činim niti ikada branim da netko dolazi na vojne događaje. Ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MIG-a. Osobne stavove gospodina Selaka ne bih komentirao, mogu ga jedini pitati koja je njegova uloga u remontu MIG-ova, zašto hrvatski građani danas nemaju odgovore - rekao je.

POVIJESNE FOTOGRAFIJE

Kako su Selak i Ivandić prije 30 godina MiG-ovima pobjegli iz JNA: Herojski prelet Osvetnika Dubrovnika i Vukovara bio je planiran

Nerazdvojni prijatelji Ivica Ivandić i Ivan Selak, svaki na svojem aparatu, odvajaju se iz formacije i prelijeću u Split i Zagreb. Poletjeli su s aerodroma Ponikve kraj Užica u Srbiji. Nakon dramatičnog leta, uz smanjenu mogućnost komunikacije kako ne bi bili otkriveni, sletjeli su na cilj. To je bio začetak borbene eskadrile, a Ivandić i Selak svoje MiG-ove imenuju “Osvetnikom Vukovara” i “Osvetnikom Dubrovnika”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar AlPoS
AlPoS
12:59 16.05.2022.

Potpuno je neprimjereno da je ova osoba ministar. Neshvatljivo

Avatar Cohen
Cohen
20:48 16.05.2022.

Sve najniže.

FO
FOX
20:58 16.05.2022.

Jadna je ova država kad ju ovakvi likovi vode!