PAD KIOWA WARRIORA

Banožić otkrio da je obitelj poginulog pilota helikoptera tužila MORH

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Kod Zlarina i dalje traje potraga za helikopterom u moru
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
U Zemuniku otvorena Knjiga žalosti za pilote poginule u padu helikoptera
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
09.03.2021.
u 14:14
U padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. godine u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin (43) i natporučnik Tomislav Baturina (32).
Pogledaj originalni članak

Obitelj jednog od dvojice poginulih pilota helikoptera Kiowa, koji se krajem siječnja prošle godine srušio u Zlarinskom kanalu, tužila je Ministarstvo obrane, otkrio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić prilikom predstavljanja Plana nabave MORH-a za 2021.


 

Na pitanje o tijeku istraga o dvjema zrakoplovnim nesrećama u kojima su prošle godine poginula četvorica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Banožić je kazao da je u tijeku sudski proces jer je obitelj jednog od poginulih pilota helikoptera Kiowa tužila MORH. Ministar o detaljima nije želio govoriti.

U padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. godine u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin (43) i natporučnik Tomislav Baturina (32).

Istraga o padu helikoptera registracijske oznake 327 koju vodi Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova još uvijek je u tijeku sa ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada helikoptera.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj je odmah nakon pada Kiowe zapovijedio obustavu leta svih helikoptera tog tipa. Nakon provedenih pregleda helikoptera i činjenice da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, Hranj je sredinom ožujka 2020. godine donio odluku da se ti helikopteri vrate u operativnu uporabu i da se nastavi s obučnim i letačkim aktivnostima.


 

U padu školskog aviona Zlin 242L 7. svibnja 2020. kod Škabrnje poginuli su instruktor letenja natporučnik Marko Novković (31) i kadet HRZ-a poručnik Luka Jagatić (25). MORH je nakon pada izvijestio da se radilo o redovnom obučnom letu.

Istraga o padu Zlina i pogibije dvojice pilota je također još uvijek u tijeku, a nakon te nesreće tadašnji ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.