Konsenzus

Bandić i Kerum više neće moći sjediti na dva stolca

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Bandić i Kerum više neće moći sjediti na dva stolca
07.06.2011.
u 21:00
Slovenija je dvostruke funkcije ukinula prije tri tjedna
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnici i načelnici općina ne bi smjeli biti i saborski zastupnici. Tvrdi to drugi čovjek Kluba zastupnika HDZ-a Krunoslav Markovinović koji upravo s ovim prijedlogom namjerava prije izbora izići pred svoje stranačke kolege. Podršku, osim u HDZ-u, očekuje i od ostalih stranaka jer o izmjenama zakona kojima bi se zabranilo “sjedenje na dva stolca” treba postići konsenzus. To mu vjerojatno i neće biti velik problem s obzirom na to da su utrku za Sabor najavili i gradonačelnici Zagreba i Splita, Milan Bandić i Željko Kerum.

Igraju dvostruku ulogu

A znakovito je i da je prije manje od mjesec dana slovenski parlament, doduše iz sedmog pokušaja, prihvatio zakon kojim se zbog potencijalnog sukoba interesa gradonačelnicima zabranjuje da budu i zastupnici.

– Znam da neki misle da mogu svoj gradonačelnički rad promovirati u Saboru i obratno, ali to niti je dobro niti lako. Nemoguće je dobro raditi i jedan i drugi posao. Nema jutra da netko od zastupnika, gradonačelnika ili načelnika ne nazove i ispriča se kako ne može doći na neki odbor u Sabor ili na glasovanje. Ja te ljude mogu shvatiti. I sam imam isto iskustvo, ali tako to ne može biti – kaže Markovinović. Svjestan je, dodaje, kako će prijedlog naići na mnoge protivnike, pogotovo one koji već “igraju” dvostruku ulogu, poput SDP-ovaca Zvonka Mršića, Zdravka Ronka i Borisa Miletića, HDSSB-ovca Zorana Vinkovića, nezavisnog Ivana Čehoka... I upravo zato, naglašava Markovinović, izmjene moraju postići konsenzus svih stranaka.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar gulag
gulag
23:43 07.06.2011.

Kolika je pamet stanovnika Zagreba i Splita, kao i niza sličnih gradova i općina, kad su ovakva dva primitivca \"prvi građani\" tih gradova!? To je strava!

CH
chemica
21:39 07.06.2011.

Znači, jedini način da se riješimo Bandića je da ga izaberemo u Sabor? Odmah glasam za Bandića! Ma ne bi li bilo jednostavnije strpati dotičnog onkraj brave? Pokradene su stotine milijuna za vrijeme njegovog mandata, a on još uvijek na slobodi. Pošten i moralan. Svi su krali, samo on nije. Njegov potpis na dokumentima je valjda stvar \"nesporazuma\". Bio je tamo dok se kralo, ali on nije kriv. Nešto kao naša Jaca. Hm, ako nju izaberemo u Sabor, hoće li i dalje ostati...Retoričko pitanje.

MM
Mladen Miletić
22:42 07.06.2011.

Bandić i Kerum više neće moći sjediti na dva stolca, mi čemo ih srediti kao mi pametni ; tako da se ljepo smire i sjednu u debelu kožnu fotelju i neka samo pomalo piju i uživaju !!!