što činiti s njim?

Bacimo starog kruha i peciva za najmanje 750 mil. kuna

Foto: Arhiva VL
Bacimo starog kruha i peciva za najmanje 750 mil. kuna
29.10.2012.
u 17:00
Žele li pekari poslovati i s trgovačkim lancima, njihove police sve do zatvaranja moraju biti pune.
Pogledaj originalni članak

Iako će se najavljeni PDV na kruh iduće godine najprije protumačiti kao novi udar na standard građana, “kruh naš svagdašnji” većini je hrvatskih potrošača i dalje luksuz na kojemu ne štede ni u krizi. Prema svim dosad provedenim istraživanjima i anketama, naime, čak 60% kućanstava ne pojede sav kupljeni kruh i peciva, a 14 posto njih sav svoj “višak” bacit će u smeće. Zajedno s onim što proizvede, a ne proda mlinarsko-pekarska industrija, u Hrvatskoj tako na otpadu završi oko 750 milijuna kuna vrijednog kruha – i nikoga nije briga!

Proizvodnja kruha i peciva, prema podacima udruženja mlinarsko-pekarske industrije Žitozajednica, godišnje je oko 370.000 tona. Žele li pekari poslovati i s trgovačkim lancima, njihove police sve do zatvaranja moraju biti pune. Tako se, prema riječima direktorice Žitozajednice Nade Barišić, samo u povratu nakupi oko 95.000 tona, od kojih se tek 7% pekarima zakonski prizna kao povrat robe, dok na ostatak, koji uglavnom završi u smeću, a manji dio kao stočna hrana, “za nagradu” plaćaju porez na dobit. S obzirom na to da je diran rukom, vraćeni kruh se smatra kontaminiranom hranom pa pekarske industrije u nas koje nemaju druge mogućnosti skupo plaćaju njegovo zbrinjavanje, dok se u EU time bave i posebne tvrtke, a do 30% vraćenog kruha koristi se i kao gorivo za grijanje pekarskih peći ili pak proizvodnju biogoriva, dodaje direktor Richemont kluba stručnjaka u slastičarstvu i pekarstvu Vladimir Bulić.

Iako bi se dalo i polemizirati kakav kruh i peciva jedemo te koliko su točne procjene da se i 100.000 tona kruha i peciva u nas “obrne” u “sivoj” zoni, činjenica je da podliježemo i trendu brzo pojedenog peciva s nogu dok nas kupljeni kruh nerijetko čeka kod kuće. Ankete koje je u nas provodio i GfK pokazale su tako kako od oko 1,3 milijuna kućanstava, njih 780 tisuća kupuje kruha više nego treba. Godišnja potrošnja po stanovniku je pak oko 80 kilograma kruha pa četveročlana obitelj, primjerice, s dva tinejdžera, koja dnevno kupi dva kruha i pola kruha joj ostane, godišnje baci i 1300 kuna vrijedne namirnice koju uzima zdravo za gotovo. Ako se već racionalno ne kupuje – kruh se može iskoristiti. Donosimo i neke savjete kako.

>>Novi udar: Od Nove godine skuplji kruh, mlijeko i lijekovi

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

JA
jajan
17:18 29.10.2012.

..a ako vam se ne da prepeći, vi ga stavite u vrećicu i objesite za kontejner ili kantu od smeća - neko će ga već pokupiti, bilo za stoku, piceke ili.........golube....

DA
Daruvarčanin
17:18 29.10.2012.

Kruh je otrov, kancerogeni proizvod koji treba potpuno izbaciti iz prehrane!

SJ
Sve je uzalud
17:12 29.10.2012.

Kupci ne bacaju kruh već proizvođači. Brašno nabavljaju bez markica. Zato i je skup u startu..................