Izvijestio ga

Plenković Junckeru: Imamo pravo izgraditi Pelješki most na svom teritoriju

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Andrej Plenković
18.10.2017.
u 22:11
Premijer je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković izvijestio je predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskoga koridora, priopćila je večeras Vlada.

"Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom. Plenković je ponovio da Republika Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti. Podsjetio je na značajan financijski doprinos Europske unije koja s 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača", navodi Vlada.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, premijer je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta, dodaje se.

"Napomenuo je kako je postignuto izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru. Predsjednik Vlade Plenković još jednom je potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava", priopćila je Vlada.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

KR
Krotila
07:24 19.10.2017.

ne samo da treba izgradit most kao prestiž,nego izgradit i auto put pored neuma i vratit ga dalmaciji

BM
branko.mihalic1
11:30 19.10.2017.

mi se bojimo vlastite sjena Šta ćemo mi jad i bjeda

DU
Deleted user
08:18 19.10.2017.

Ne znam što vam sad ne valja. Most ide dalje. Što ste sve nadrobili u ovih sedam komentara vrag s maslom pojeo ne bi.