Smijenjeni ravnatelj:

'Plitvička jezera su poput vlaka koji juri prema ponoru'

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Anđelko Novosel
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Anđelko Novosel, ravnatelj NP-a Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Plitvička jezera
04.11.2017.
u 15:19
Ministar zaštite okoliša nije posebno obrazložio svoju odluku, no razrješenje dolazi usred priprema uprave NP-a za novi režim rada i posjet ovom dragulju prirode
Pogledaj originalni članak

Prošli četvrtak bio je posljednji radni dan Anđelku Novoselu na mjestu ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Novosel je taj posao kao v.d. radio od svibnja 2016., a imenovan je u ožujku ove godine. Ministar zaštite okoliša nije posebno obrazložio svoju odluku, no razrješenje dolazi usred priprema uprave NP-a za novi režim rada i posjet ovom dragulju prirode.

Najavili ste u 2018. ograničenje broja posjetitelja, više cijene ulaznica, pogodnosti za domaće goste i školarce... To sad sve pada u vodu?

Nadajmo se da će se proces nastavti jer se temelji na zahtjevu Komisije za svjetsku baštinu UNESCOa. Moram naglasiti da je proces obvezujući. Mnogi nisu svjesni činjenice da je Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine zakonski okvir kojeg je Repubila Hrvatska ratifikacijom prihvatila. Isti derogira Zakone Republike Hrvatske. Drugim riječima RH je obvezna slijediti preporuke Komisije i obaviještavati je za svaki zahvat ili događaj na području Nacionalnog parka, na što sam često upozoravao.

Uostalom, da i ne postoji navedena obveza, već niz godina uočavamo negativan utjecaj posjećivanja i apartmanizacije na zaštićenu prirodu. Ako želimo ostaviti Plitvička jezera kakve poznajemo budućim generacijama morat ćemo učinkovito provesti akcijski plan upravljanja posjetiteljima kojeg Javna ustanova radi sa svjetskih stručnjacima. Isto tako ćemo morati zaustaviti apartmanizaciju. U suprotom ćemo biti suočeni sa sankcijama, ili još gore, s nepovratno devastiranom prirodom na čiji uštrb pojedinici izvlače značajnu dobit. Na kraju će najveća žrtva biti lokalno stanovništvo.

Za ministra je navodno sporan ugovor s autorima akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, koji ste naručili od Amerikanaca. Koliko taj aranžman košta i zašto partnere niste potražili na javnom natječaju?

Zahvaljujući potpori kanadskog i američkog veleposlanstva i angažmana domaćih konzultanata, na projektu izrade Plana upravljanja i akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, strateškog dokumenta (čija je izrada zakonska obveza sukladno Zakonu o zaštiti prirode i spomenutoj Konvenciji ) sudjeluju renomirani američki stručnjaci svjetskog glasa. Isti su autori brojnih knjiga u nakladi UNESCOa i IUCNa (međunarodne unije za zaštitu prirode). Znamo da su SAD i Kanada svjetski predvodnici najbolje prakse u upravljanju zaštićenim područjima.

Cilj je kroz participatorni proces u kojeg su uključeni svi dionici i uz primjenu najbolje svjetske prakse, izraditi Plan upravljanja s akcijskim planom upravljanja posjetiteljima koji će se učinkovito provoditi i koji će biti novi model za ostala zaštićena područja. Iz navedenog vidimo da su na projektu angažirani renomirani stručnjaci svjetskog glasa, da je projekt razvojnog i istraživačkog karaktera te je sufinanciran i da će od rezultata korist imati ostala zaštićena područja tj. Javne ustanove ali i šira javnost jer je uobičajeno da Plan upraljanja koriste svi zaiteresirani dionici i korisnici prostora.

Dakle kumulativno su zadovoljeni svi uvjeti da se sukladno Zakonu o javnoj nabavi projekt izuzme od postupka javne nabave. Za potpisivanje ugovora vrijednog 1,1 mil kuna (planirano 1,6 mil kuna) dobivena je suglasnost upravnog vijeća Javne ustanove i resornog ministarstva. Dakle cijeli postupak je proveden transparentno i nema govora da se radi o spornom ugovoru. Naprotiv, čvrstog sam stava da se radi o projektu koji je značajan iskorak u upravljanju Plitvičkim jezerima. Naprosto, Park je odavna postao svejtski važan da je stoga bilo nužno preuzeti najbolju svjetsku praksu.

Zamjera vam se, kako se neslužbeno doznaje, i angažman PR agencija. O kojim se iznosima radi i zašto su vam trebali PR-ovci?

Nakon što je 2016. javnost upoznata s upozorenjima UNESCOa uslijedili su brojni medijski napadi. Premda postoji služba marketinga i prodaje kao i mjesto glasnogovornika, Ustanova nema kapacitete za kreiranje i provedbu medijskih aktivnosti. Sa 650 stalno zaposlenih i 450 sezonskih radnika, preko 1,7 milijuna posjetitelja i preko 280 milijuna prihoda te izazovima s kojim je suočena Ustanova bi trebala imati vrlo jasnu i kvalitetnu marketinšku strategiju i planove. Ako zbog ničeg drugog ono zbog jasne komunikacije i senzibilizacije javnosti na izazove u zaštiti prirode što je i jedna od osnovnih djelatnosti. U 2016. je potrošeno 184.000 kuna, a u 2017. približno 70.000 kuna. Cilj je bio pozitivno i afirmativno komuniciranje i senzibilizacija javnosti. Obzirom na uloženo rezultati su odlični.

Što vam se još u odluci o razriješenju stavlja na dušu?

Pozajmica koju je 2011. godine tadašnji ravnatelj dao Motelu Plitvice u Lučkom čiji je park suvlasnik. Za predmet je nastupila zastara 2015. godine pa je potpuno nejasno zašto se mene tereti obzirom da sam imenovan 2016. godine. Osim toga za istu pozajmicu tadašnji ravnatelj nikada nije od društva zatražio nikakv instrument osiguranja. Osim toga i pitanje imenovanja vršitelja dužnosti stručnog voditelja. To je pitanje u nadležnosti Upravnog vijeća, a ne ravnatelja.

Vi smatrate da vas je smijenila politika, konkreno lokalni HDZ, ali mnogi misle da vas je politika i dovela. Navodno ste bili bliski s Mostovim ministom zaštite okoliša...

Na mjesto ravnatelja gospodin Dobrović me je imenovao temeljem programa rada i stručnosti. Što sam dokazao tako što sam u kratko vrijeme upravljanja pokrenuo niz razvojnih i znanstveno-istraživačkih projekata. Od obnove posjetiteljskog sustava, objekata koji su desetljećima propadali, sustavnih ciljanih istražanja vodnog sustava, faune i flore do procesa izrade novo g plana upravljanja i akcijskog plana upravljanja posjetiteljima što je pohvlaila i misija UNESCOa. Obnavlja se javna rsvjeta. Kreće obnova sportskog centra, lugarnica u Čorkovoj uvali, projektira se prezentacijski centar, hotel Plitvice, logistički centar Prijeboj itd. Na mnogim projektima udružio sam sve relevantne visoko - obrazove i istraživačke institucije i pokrenuo suradnju na udruženom makretigu održivog turizma svih zaštićenih područja u Lici.

U tijeku je bila priprema projekta agroevolucije – pokretanja ekološke poljoprivredne proizvodnje i vraćanje domaćih proizvoda u objekte javne ustanove. Javna ustanova ima dovoljno vlastitih prihoda da u kratko vrijeme sama pokrene vlasiti razvoj i razvoj regije. Ali to je javni interes. Činjenica je da sam svojim radom izazvao mnoge neistomišljenike koji vide drugačiju budućnost i vlasničku strukturu parka. Nije tajna da lokalni političari duže vrijeme zdušno zazivaju moju smjenu. Pa i “investitori” su javno predviđali ili zahtijevali moj odlazak. Ja osobno nisam političar niti hinim biti. Podržat ću svaku političku opciju koja brani javni i nacionalni interes te struku koja se sve više zapostavlja.

Plitvička jezera ostaju u moru problema, od nerjiešenog sustava otpadnih voda i pretjerane gradnje do prijetnje da mogu biti skinute s UNESCO-ove liste i prosvjeda branitelja. Kakvu budućnost im predviđate?

Da se slikovito izrazim, Nacionalni park je poput vlaka koji juri prema ponoru. Netko će morati povući kočnicu i zaustaviti ga. Međutim nije ga dovoljno zaustaviti ga, već prevesi na drugi kolosjek. To je smjer održivog turizma i učinkovitog upravljanja zaštićenom prirodom koja mora prestati biti u funkciji masovnog turizma. Na žalost, neki zazivaju još masovniji turizam, a apartmanizacija se nastavlja.

Zaštićena priroda Republike Hrvatske neprocjenjivo je nacionlano blago o kojem moramo početi skrbiti sustavno i odgovorno. Notorna je činjica da su nacionalne prirode vrijednosti temelj turizma kojeg su nam puna usta. Uništavanjem prirode nestaju vrjednosti pa time i osnova za razvoj održivog turizma kakvog svi priželjkujemo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

MA
marsovac
15:36 04.11.2017.

bio sam ovoga ljeta na Plitvicama,.....nevijerovatno neznanje o vodjenju posla na svim dijelovima parka. Ako jos sada dignete cijenu onda ste nista drugo, oni isti lopovi iz yuge,.....koji kaze gostu " tko te hebe nemoras vise doci".

ZA
zarac
16:00 04.11.2017.

Ako je tip protiv apartmanizacije i financijskog nereda, nije niti čudo da su ga vjerodostojni domoljubi uklonili.

PI
Pikacu
15:21 04.11.2017.

5 puta je finija i ljepsa hrana u karitasu...