pranje novca

Američki odvjetnik od Vatikana traži povrat ustaškog zlata

Foto: Silvije Tomašević
Američki odvjetnik od Vatikana traži povrat ustaškog zlata
14.10.2011.
u 13:50
Jonathan Levy zastupa preživjele žrtve holokausta kojima su ustaše oteli zlato te ga položili u Vatikansku banku.
Pogledaj originalni članak

Američki odvjetnik Jonathan Levy pismenim je putem od kardinala Attilija Nicore, čelnika vatikanskog tijela za financijsko informiranje, zatražio je povrat ustaškog zlata koje se navodno nalazi u Vatikanskoj banci.

Kako pišu srbijanske Večernje novosti, Levy, čiji su klijenti preživjeli holokaust, traži vraćanje 80 milijuna dolara vrijednog zlata koje su ustaše ukrali od svojih žrtava – Srba, Roma i Židova – te ga potom zalagali u Vatikanu između 1944. i 1946.

– Ta je pljačka prvi put službeno dokumentirana 1998. godine u izvještaju State Departmenta nazvanom "Brige o sudbini ratnoga ustaškog blaga". U izvještaju se tvrdi da je Vatikan umiješan u pranje zlata iz koncentracijskih logora i krađu poslije Drugog svjetskog rata – izjavio je Levy za Večernje novosti.

Iza tvrdnji o krađi stoje američki dokumenti te svjedočenje pod zakletvom američkog specijalnog agenta Williama Gowena koji je sam intervjuirao ustaše umiješane u prijenos zlata u Vatikan. Jedan je od svjedoka i američki Srbin William Todorović iz Los Angelesa.

Američka tužba protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove iz 1999. godine propala je nakon što je sud proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago jer se Svetoj Stolici ne može suditi u SAD-u. Novi zahtjev podnesen je nakon savjetovanja s vatikanskim odvjetnicima što pokazuje volju Vatikana da se taj problem konačno riješi.

U slučaju da rješenja ne bude Levy namjerava Vatikansku banku tužiti Europskoj komisiji. Tom se tijelu Levy već obratio u listopadu prošle godine, kada je od Ollija Rehna tražio da se pozabavi pranjem novca žrtava holokausta u Vatikanu. Europska komisija bi, za razliku od SAD-a, trebala moći tužiti Institut za religijske poslove, s obzirom na to da je Vatikan 2009. godine prihvatio implementaciju zakona Europske unije koji se tiču pranja novca, krivotvorenja i prevare.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

IG
igalov49
20:54 16.10.2011.

Dobro, neka prvo vrate profit svojih banaka!

SI
sinaj
19:37 14.10.2011.

Levy nije američki već izraelski odvjetnik

SA
sadaive
00:35 15.10.2011.

Jeste li znali da su palestinci i židovi genetski isti narod..