Anthony Blinken

Američki državni tajnik: Daytona II neće biti, ali potrebne "ograničene" promjene ustava BiH

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
New U.S. Secretary of State Antony Blinken holds first press briefing at the State Department in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Blinken and Biden listen during a virtual meeting with Mexico President Andres Manuel Lopez from the White House in Washington
01.04.2021.
u 21:08
Ocijenio je kako je dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar postignut prošle godine najbolji dokaz da je to moguće ukoliko bude političke volje.
Pogledaj originalni članak

Američki državni tajnik Antony Blinken izvjestio je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da sadašnja američka administracija ne priprema Dayton II, ali od političara u BiH očekuje provedbu reformi kako bi ta država postala funkcionalna što uključuje i "ograničene" promjene postojećeg ustava.

Blinken je na ime Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića poslao zajedničko pismo čiju su presliku u četvrtak objavili lokalni mediji a u njemu je istaknuto kako su SAD bile i ostale ponosne na doprinos okončanju rat u BiH i osiguranju mira.

"Daytonski sporazum napravio je odličan temelj na kojemu se BiH gradila što je omogućilo državi da uspostavi održivi put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju suradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Daytonski sporazum nije uklesan u kamenu te da će ga vremenom biti nužno mijenjati", stoji u pismu.

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Blinken and Biden listen during a virtual meeting with Mexico President Andres Manuel Lopez from the White House in Washington

Konstatirao je kako su očevidne manjkavosti Daytonskog sporazuma potvrđne i presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući onu u slučaju Sejdić-Finci te kako se te presude baš kao i one Ustavnog suda BiH moraju provesti da bi BiH napredovala na putu ka članstvu u EU a to pak nije moguće samo izmjenama postojećih zakona.

"Potrebno je provesti ograničene izmjene ustava kako bi se reformirao izborni sustav i uskladio sa zahtjevima koji proistječu iz (pretpostavki) članstva u EU i odluka Europskog suda", pojasnio je Blinken očekivanja Washingtona u odnosu na BiH.

Dodao je kako bi se sve to moralo učiniti u rokovima koji će osigurati da opći zbori najavljeni za jesen 2022. godine označe povijesnu prekretnicu i budu "najslobodniji i najdemokratičniji do sada".

 Ocijenio je kako je dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar postignut prošle godine najbolji dokaz da je to moguće ukoliko bude političke volje.

Blinken je napisao i kako je svjestan da ima onih u BiH koji očekuju da SAD i EU organiziraju Dayton II odnosno novu mirovnu konferenciju o BiH i time osiguraju radikalne promjene sadašnjeg ustroja zemlje ali je naznačio kako se o takvom nečemu ne razmišlja.

"SAD vjeruju da se trebamo koncentrirati na ograničene ali značajne ustavne, izborne kao i promjene na planu vladavine prava te na gospodarske reforme kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali intergritet pravosuđa, reducirali razmjere korupcije, potaknuli gospodarski oporavak i počeli vraćati poverenje ljudi. To je dostižan cilj koji traži samo političku volju kako bi se osigurao nužni kompromis", stoji u Blinkenovu pismu članovima Predsjedništva BiH.

Trojicu članova državnog vrha pozvao je da u tim očekivanim procsima pokažu kako su u stanju biti lideri a u tome mogu računati na potporu SAD.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ME
medvedgrad
08:11 02.04.2021.

Bez ravnopravnosti Hrvata nema normalne BiH.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
16:38 02.04.2021.

Ovaj američki birokrata misli da su ovo još u tijeku 90' godine prošloga stoljeće. Nigdje ne spominjš ruse i čajneze: Čoek valjda razmišlja, kako ja odlučim, a sitnozubi iz tzv, EU se "bespogovorno slože" i eto ti "vječnog mira" na brdovitom Balkanu. Baja to neće tako lako ići, ili kako kaže M. Bulić NEMERE. Dopis dupli uputio u Sarajevo, Sejdi i riđem mudžahedinu, a samo jedan u Banja Luku. Valjda misli da će Dodik odma napuniti gaće, pa mu je dovoljno jedan dopis.

SI
sisavac
09:58 02.04.2021.

pa taj zoološki vrt je već odavno trebalo raspustiti, i ostaviti ljude koji tamo ŽIVE da sami odluče s kime hoće, a s kime neće živjeti. rat je bio, stanovništvo se preselilo, etnički na nekim područjima grupiralo, i to je to, nema povratka na staro, na 92-u. samo u glavama muslimana živi ta ideja, i to ne svima, većina je svjesna što je bih danas. sve dok je u federaciji kantona i županija, općina i gradova, u nebrojenom broju, oni će biti zakopani u živom blatu. pola odraslih radi u nekom kantonu ili ministarstvvu. za svaku plaću uzimaju se krediti, ko u doba juge. a sve oko njih propalo, živi se od doznaka izvana. čemu se imaju nadati? ničemu s ovakvom strukturom vlasti. priznati podjele i pustiti da se svatko udruži sa svojim. po nacionalnom ključu. ovako je amerika i europa, da bi imale uvijek prste u bosni (nitko se ne odriče mogućnosti prtljati po drugim zemljama...) su nasadile visokog predstavnika koji poništava odluke rs i fbih, a na to nema pravo, njima paše ovakva situacija. kod sebe je ne bi trpili i ne trpe je. ništa se u bosni nije promijenilo od 1878-e. i okupacije, odnosno 1908.-e i aneksije. jadni muslimani sa svojim izetbegovićima. 30 godina ih vode žedne preko vode, i njima su još dobri.