PRAVNA POBJEDA

Velika Britanija priznala lex Agrokor

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Velika Britanija priznala lex Agrokor
10.11.2017.
u 15:20
Pravna pobjeda u sporovima s ruskim Sberbankom: u Velikoj Britaniji ne mogu se voditi postupci po bilo kakvim tužbama vezano uz slučaj Agrokor
Pogledaj originalni članak

Lex Agrokor dobio je međunarodnu potvrdu, i to britanskog suda, odnosno postupak izvanredne uprave u Agrokoru dobio je i u Ujedinjenom Kraljevstvu značaj pravno važećeg insolvencijskog postupka u kojem su osigurana sva prava na pravnu zaštitu, sudska kontrola, razmjerno namirenje vjerovnika i sva ostala od desetak pitanja koja su se postavljala u tom postupku. I izvanredni upravitelj Ante Ramljak spomenuo je da će se Sberbank vjerojatno žaliti na tu odluku, ali kako nam je objasnio odvjetnik Tin Dolički, savjetnik Agrokora, žalba ne odgađa izvršenje.

Nema arbitraže u Londonu

Prva je izravna posljedica te odluke da se u Velikoj Britaniji ne mogu voditi postupci po bilo kakvim tužbama vezano za Agrokor. To znači da se neće nastaviti ni arbitražni postupak koji je Sberbank pokrenuo u Londonu radi povrata kredita od 1,1 milijarde eura. Odluka britanskog suda nema izravnog utjecaja na ostale postupke koje je izvanredna uprava Agrokora pokrenula u drugim zemljama, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, ali odvjetnik Dolički ističe da odluka britanskog suda reputacijski znači jako puno te u tom smislu ima golem značaj i ne predstavlja priznanje samo Zakona o izvanrednoj upravi, već i hrvatskog pravosuđa. Dolički dodaje da je odluka obrazložena na 45 stranica.

Inače, još nijedan postupak priznanja izvanredne uprave u susjednim zemljama nije okončan. S obzirom na suženu mogućnost namirenja iz imovine društava u sastavu Agrokora u tim zemljama, i značaj tih postupaka sam po sebi bitno je skromniji, a uz iznimku slovenskog suda, i s europskopravnog gledišta nevažniji. Jučer nam je predsjednik Višeg suda u Ljubljani – dva sata nakon što smo poslali pitanje – odgovorio da je od Okružnog suda u Ljubljani dobio odgovor da se izrađuje odluka koju je 26. listopada donio Okružni sud u Ljubljani i da će njezin sadržaj “u relativno kratkom roku” biti objavljen.

Riječ je o odluci u povodu žalbe Sberbanka i slovenske vlade na prethodnu sudsku odluku o priznanju izvanredne uprave Agrokora koja bi onemogućila ovrhu Agrokorovih udjela u Sloveniji. Indikativno je da je izvanredni upravitelj Ante Ramljak, iako zbog tzv. dvostruke litispendencije formalno morao osporiti potraživanja Sberbanka, zapravo bio vrlo partnerski raspoložen prema vjerovniku koji se očigledno neće uspjeti namiriti, kako su zamislili, drukčije od ostalih vjerovnika. Odluka britanskog suda mogla bi “natjerati” Sberbank da promijeni i svoju dosadašnju strategiju te dogovori s izvanrednom upravom drukčiji pristup rješavanju krize u Agrokoru. U svakom slučaju, s njima ili bez njih, sada je sve spremno za donošenje odluke o nagodbi.

Što se neizravnih posljedica odluke britanskog suda tiče, ta je odluka istodobno i pobjeda i poraz Ivice Todorića. Pobjeda jer je unatoč izvanrednoj upravi i dalje on vlasnik Agrokora, a poraz je jer mu sada pada u vodu jedan od temeljnih argumenata na kojima je gradio svoju poziciju žrtve i na čemu je temeljio svoju obranu od “političkog progona”.

Imenovala ga Elizabeta

Naime, Todorić je lex Agrokor predstavljao kao temeljno sredstvo svojega političkog progona te ga koristio i u ekstradicijskom postupku kao razlog za opiranje izručenju. Taj argument kao i postupci izvanredne uprave odlukom britanskog suda prilično su oslabili, osobito na teritoriju Velike Britanije gdje će, ako uopće bude potrebe, biti odlučeno o Todorićevu izručenju. Naime, čim se sasluša 16 svjedoka koji su važni u odnosu na Todorića, otpast će i taj razlog – mogućnost utjecaja na svjedoke u kaznenom postupku – za njegovo pritvaranje pa će u tom slučaju i europski uhidbeni nalog biti povučen i Todorić će se kao slobodan građanin moći vratiti i čekati eventualno suđenje. Inače, odluku o priznanju postupka izvanredne uprave donio je sudac Paul Matthews na registarskom području Bristolskog kraljevskog suda, koji je utemeljen početkom ove godine kad je 61-godišnjeg Matthewsa, koji je 1987. postao odvjetnik, kraljica Elizabeta imenovala specijalnim sucem civilnog suda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

RI
rikavac
17:37 10.11.2017.

Pa priznala je zato sto je Sberbanka a da je neka Americka banka nebi je priznala popustili bi da Ameri uzmu sve .

SD
sdpesticid
20:04 10.11.2017.

hmm.., hoće li rusi računati kamate na kraju i tko će to platiti ?