ZAŠTITA U EU

21 autohtoni hrvatski 
proizvod

Mandarine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poljički soparnik
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Krčki pršut
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Med
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Meso z' tiblice
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Lički krumpir
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Drniški pršut
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinsko zelje
28.03.2019.
u 10:00
Domaći su proizvodi, a originalne recepture i načini proizvodnje stari su stoljećima. Zbog toga su ovi proizvodi zaštićeni na razini Europske unije.
Pogledaj originalni članak

Raznih vrsta pršuta koje su priznate kao autohtoni hrvatski proizvod je četiri, a sorti maslinovih ulja pet. Devet je to od ukupno 21 proizvoda zaštićenog na razini Europske unije, a osim dalmatinskih delikatesa poput sira, pršuta, dalmatinskog ulja i janjetine, uvršteni su i svima omiljeni slavonski kulen i slatki med.

Oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićeno je deset proizvoda, dok je zaštićene oznake izvornosti dobilo njih jedanaest.

1. Krčki pršut

Prvi je hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu unutar EU. Njegova je priprema jedinstvena jer se suši na zraku, bez dimljenja, a koža ostaje.

2. Baranjski kulen

Razlikuje se od slavonskog po tome što Baranjci u smjesu, osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, stavljaju i bijeli papar.

3. Lički krumpir

Jedinstvenim ga ne čini sorta, već tlo u kojem raste. Lička zemlja i klima krumpiru daju veći postotak suhe tvari, zbog čega je punijeg okusa.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poljički sopranik

4. Drniški pršut

Posebno je blagog okusa i daje laganu aromu dima, a proces proizvodnje traje i do godinu dana.

5. Poljički soparnik

Ova jednostavna pita od blitve nekoć je bilo sirotinjsko jelo. Danas je zaštićena delicija i pravi hrvatski brend.

6. Zagorski puran

Uzgaja se slobodnim načinom držanja na otvorenim pašnjacima, a samo se noću i za lošeg vremena sklanja u zatvoreno.

7. Slavonski kulen

Za mnoge nije kako treba ako nije tako ljut da poteku suze, no postoje i blage varijante.

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Krčki pršut

8. Međimursko meso ‘z tiblice

Zbog hladnih zima i vrućih ljeta s vlažnim zrakom svinjsko meso se teško sušilo, pa su Međimurci smislili kako ga sačuvati da se ne pokvari. Rezultat: mazanje mesa debelim slojevima svinjske masti.

9. Dalmatinski pršut

Uz istarski je najpoznatiji u Hrvatskoj, a priprema se dugim dimljenjem i sušenjem na buri. Smatra se da se najbolja kvaliteta pršuta postiže sušenjem otprilike dvije godine.

10. Lička janjetina

Posljednji je hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu na razini EU. Kad je pripremljena, masnoća se postupno topi, a meso postaje sočno i mekano.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Med

11. Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres

Prvo je maslinovo ulje koje je dobilo oznaku izvornosti, a proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, simjace i plominke.

12. Neretvanska mandarina

Dolina Neretve je jedno od samo tri mjesta na svijetu iznad četrdesete paralele gdje se komercijalno uzgajaju mandarine. Otprilike je desetak sorti tog neretvanskog zlata u uzgoju, a postoji i autohtona sorta zorica.

13. Ogulinsko kiselo zelje

Ogulinac, kako ga od milja zovu, ima bolji “šmek” zbog tla u kojem raste i minerala koje iz njega dobiva. Posebne ljetne rose, svojstvene Ogulinu, još više ga obogaćuju.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Meso z

14. Istarski pršut

U but se ručno utrljava morska sol, crni papar, svježi češnjak, lovor i ružmarin, zbog čega taj pršut ima specifičan, slani okus. Rezultat je suho meso crvene boje po kojem je poznat.

15. Krčko maslinovo ulje

Krčani se već desetljećima zaklinju u ljekovitost svoga posebnog ulja. To ulje ima više od 250 mg/kg ukupnih fenola, a takva se ulja službeno smatraju ljekovitima.

16. Korčulansko maslinovo ulje

Dobiva se od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinsko zelje

17. Paška janjetina

Janjci s Paga nikad ne žive u zatvorenom prostoru. Najbolja je u siječnju, veljači i ožujku, za vrijeme mužnje ovaca.

18. Šoltansko maslinovo ulje

Ulje s tog otoka radi se velikom većinom od domaće sorte šoltanke. Posebnu kvalitetu ulju daje to što u njemu nema aditiva, začina ili ulja iz drugih plodova već je isključivo čisti “sok” od ulja.

19. Varaždinsko zelje

Od davnih se vremena zna, kažu Varaždinci, da je njihov kupus najbolji za kiseljenje i izradu sarme. Domaćice ga vole jer ima jako tanke listove pa lako motaju meso u kupus.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Lički krumpir

20. Slavonski med

Taj ukusan med proizvode medonosne autohtone sive pčele uzgojene u Slavoniji. Pčelarska i medarska je tradicija tamo stara više od 130 godina, a postoji med od bagrema, lipe, uljane repice, suncokreta, kestena...

21. Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje

Proizvodnja maslinova ulja u Istri traje nekoliko tisuća godina. Neka od najboljih ulja proizvode se od autohtonih istarskih sorti poput istarske bjelice.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.